Gå til sidens hovedinnhold

Anne Marte Skari ble tildelt dialektprisen under åpningen av Vinje-jubileet

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det beste en kan gjøre for å bevare dialekta er å bruke den, sa Anne Marte Skari, da hun mottok dialektprisen av Hadeland dialekt- og mållag.

Tildelingen skjedde under åpningen av Vinje-jubileet i Steinhuset på Granavollen torsdag kveld.

Det var Torill Nedberge Klevmark som overrakte prisen. Denne er delt ut fire ganger tidligere, siste gang i 2010.

Anne Marte Skari fra Jaren var stolt over å motta prisen for dialekta, som ifølge henne ikke har så jøtt høg status utenfor Hadeland.

– Som barn fikk vi beskjed om å bruke dialekta, det var ikke akseptert å gjøre seg til med bymål, fortalte hun.

Hun kunne fortelle at et av hennes dialektforbiler er Alf Prøysen.

Skari fikk et fat i dreid bjørk laget av kunstneren Ohren Haugtvedt fra Grindvoll.

 

Ti kandidater

Det var foreslått ti kandidater til prisen, men ifølge Nedberge Klevmark hadde juryen en forholdsvis enkel jobb.

– Anne Marte skilte seg ut. Gjennom aktiv bruk av dialekt i alle sammenhenger, god kunnskap om dialekta og ei stor kontaktflate hvor hun formidler Hadelands-dialekta er hun en verdig vinner, sa hun.

Det er Hadeland dialekt- og mållag som er arrangør av Vinje-jubileet. De mente jubileumsåpningen var en fin anledning til å dele ut en pris.

Aasmund Olavsson Vinje var som kjent en språkpioner. Han var den første etter Ivar Aasen selv som tok i bruk landsmålet i 1857, språket som senere har fått benevnelsen nynorsk.

Åpning ved ordføreren

Det var ordfører i Gran, Willy Westhagen, som sto for den offisielle åpningen av Vinje-jubileet.

I år er det 200 år siden Aasmund Olavsson Vinje ble født i Vinje i Telemark. Den kjente forfatteren og journalisten døde på prestenkesetet Sjo på Granavollen den 30. juli 1870. Han er begravet ved Søsterkirkene, hvor det også er reist en byste.

Arrangementet på Steinhuset var det første av elleve planlagte arrangementer som vil finne sted på Hadeland fram til 13. oktober. I tillegg er det mange markeringer rundt om i landet.

Tidligere stortingsrepresentant Hallgrim Berg og tidligere leder i Noregs Mållag, Marie Høgetveit Berg, holdt et engasjerende foredrag om dikteren til de 60 frammøtte. De reflekterte rundt hans betydning for utviklingen av det norske språket, hans forfatterskap og musikk.

 

Kommentarer til denne saken