Gå til sidens hovedinnhold

Kunstverk + kultursti + kulturminnedag = sant

Grindvoll vel har hatt stor suksess med natur- og kulturstien som åpnet i 2019.

Ditt Hadeland

Stien slynger seg gjennom kulturlandskap og skog, passerer flere vann, et gravfelt og en diger stol, og rasteplassene er mange. Nå overrasker de med et kunstverk langs stien og utvider dermed kulturstibegrepet. Kunstverket er signert Anna Widén og har fått tittelen «Drift».

Hennes spesialitet er kunst laget av materialer funnet på stedet, i dette tilfellet toppbrekk. Hva betyr sist vinters herjinger med trærne for turområdene vi er så glade i? Må skogen hogges? Er dette god skogsdrift? Drift kan også bety at noe beveger seg fort og ukontrollert, eller at mange (dyr) drives samlet bortover. Hva legger du i begrepet?

Flere av turgåerne forteller at kunstverket virker overraskende kraftfullt og at bruddflatene oppleves truende. Kunstverket må oppleves.

Les også

Veterantog med mye annet på Grindvoll

Åpning søndag

Åpningen av kunstverket var lagt til kulturminnedagen som Grindvoll vel arrangerte på søndag. Publikum kunne velge å delta på kulturstivandring der de ved kunstverket møtte kunstneren og fikk mulighet til å stille spørsmål. En annen kulturstivandring tok publikum med forbi Vestbyfunnet der de fikk se familien Berg grave opp de underlige bronsefigurene i 1925. Etter vandringene bød velforeningen med samarbeidspartnere på et allsidig program for de knapt 200 publikummerne på Øvre Vestern.

Først ut var samtale mellom kultursjef Hagen og kunstner Widén, deretter foredrag av Lene Melheim fra Kulturhistorisk museum om Vestbyfunnet. Anders Dihle forteller at han hadde stor interesse av å høre Melheims foredrag all den tid hans bestefar var med og brøt jord den gangen funnet ble gjort i 1925. Ordfører Tyrdal skrøt av velets arbeid og den betydningen det har for grenda og for kommunen. Velforeningens leder, Sigrid Heier, takket Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal, KORO (Kunst i offentlige rom) og Varigfondet for midler til henholdsvis kunstverk og ny tavle om Vestbyfunnet.

Trampet takta

Det var rikelig med tid til å bese seg om i Gamlebygningen, kose seg med ertesuppe eller kaffe og kake, eller bare sitte i sola og nyte musikken. Jan Jansen og Per Erik Berge stilte med «lokal» musikk av Wergelandsgutten og Karina og Lars Fossheim, noe som fikk flere av tilhørerne til å trampe takta, mens ungene koste seg med aktiviteter i regi av fugleforening, idrettslag og fiskeforening.

Morten Fallingen hadde med seg Ella (5), Eirik (10) og Emil (13). Han er full av lovord om arrangementet, turområdet og teateroppvisningen om Vestbyfunnet.
– Dette er en kjempefin ting å være med på for familien, særlig skuespillet var interessant. Alle ungene, og vi voksne med, satt musestille og lyttet når Henning (Berg) og de andre skuespillerne var i aksjon. Jeg hadde aldri sett Vandreteateret selv, jeg, så jeg var kjempeglad for å lære litt om denne delen av historien vår, sier Morten Fallingen.

– Også gårdsbesøket var vel verdt å få med seg. Tenk åpne hus og gård på den måten. Og så fikk vi hjemmelaget ertesuppe, det er ikke hver dag, det, for å si det sånn! Ungene var glade for å få bygge fuglekasse, men mest populært var nok å «fiske», for der var det garantert fangst!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.