Gå til sidens hovedinnhold

Kvernvold Myhres oppfattelse av ordførers oppfordring om samarbeid

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg var til stede på folkemøte på Bergslia 21. september om kommuneplanens arealdel. Mye folk og stort engasjement, og gruppearbeid om hvordan Gran kommune kan bli en enda bedre kommune å bo i. Blant mange gode innspill kom det fra to av gruppene opp at «politikerne i Gran må slutte å krangle». Bygdefolket har altså merket seg, og irriterer seg – eller er flaue over, tonen i kommunale møter. Det skulle da bare mangle om ikke ordføreren maner folkevalgte til godt samarbeid om kommunens utvikling!

Men det vil altså Øyvind Kvernvold Myhre ha seg frabedt. «Nå må vi samarbeide, slik at det blir som jeg vil» utleder han av initiativet, for sikkerhets skyld i overskriften. Enten vil han ikke forstå det, eller så er han ikke i stand til å forstå det: det er jo ikke politisk uenighet som er problemet, det er hvordan debatten om uenigheten foregår. Ufine karakteristikker, mistenkeliggjøring av motiver, uthenging av andres synspunkter, stadige omkamper – det blir veldig lite trivelig debatt- og samarbeidsklima av slikt. Ikke særlig konstruktivt heller.

Les også

Ordførerens budskap: «Nå må vi samarbeide, slik at det blir som jeg vil»

Med innlegget underbygger han problemet. «Koalisjonen kan få gjennom hva de vil, uavhengig av hva mindretallet mener». Er det ikke det demokratiet bygger på da, uavhengig av makthavernes farge og politikk? Hører det ikke da også med at mindretallet må avfinne seg med beslutningen, og ikke til stadighet hevde feil i saksframstilling, uredelige motiver og manglende forstand? Når statsforvalteren konkluderer med at vedtaket om ikke å realitetsbehandle innbyggerinitiativet står seg, så mer enn antydes det suspekt samrøre (mine ord) der og.

«Politikerne» er litt feil, eller for grovmasket adresse for kritikk av debattformen. Det dreier seg om et svært lite mindretall. Det vet «alle» – nesten. Man kan jo ha et lønnlig håp om en smule selvransakelse?

Kommentarer til denne saken