8. mars er den internasjonale kvinnedagen, og også på Hadeland finnes det stort engasjement for saken.

Hadeland Sosialistisk Ungdom ønsker å gå i bresjen for kvinners rettigheter og deltok i toget i Oslo sentrum torsdag ettermiddag. Opplegget ble innledet med appeller klokka 18.

Mari Volden (17), Idunn Rækken Marthinsen (18) og Hedda Stensli (18) representerte Hadeland SU i toget. De ønsker å vise engasjement for saken, men også å tilegne seg mer kunnskap om tema.

– Det er mye som kan læres av å delta, og definitivt noe som er vært å markere på en skikkelig måte, sier Idunn til Hadeland når vi møter Hadeland SU-medlemmene et par dager før markeringen i Oslo.

 

Viktig for alle grupper

En av de vektlagte ideologiene til Sosialistisk Ungdom er akkurat feminisme, og derfor mener lokallaget det er viktig å markere at de er til stede.

Spesielt i kjølvannet av #MeToo-kampanjen har allmennheten rettet søkelyset mot problemene tilknyttet likestilling igjen.

– Kampanjen har definitivt vært viktig, men kampen for kvinners rettigheter er også viktig uavhengig av kampanjen. Det er viktig at vi i Norge viser ovenfor andre land hvor langt det er mulig å komme på likestillingsområdet, sier Mari Volden.

Hadeland SU håper at feminisme blir sett i større perspektiv enn bare kvinnekamp. Selv mener de at det handler om likestilling for alle minoriteter og at likestillingskampen er viktig for alle grupper i samfunnet.

– Feminisme handler om så mye mer enn bare kampen for likestilling mellom menn og kvinner. Det handler om alles rett til å være seg selv uavhengig av hvilket kjønn, seksuell legning eller religion du tilhører, sier Liburn Zhuri som deltok på planleggingsmøtet.

Fortsatt problemer

Til slutt understreker jentene at selv om Norge er et forbilde i likestillingskampen for mange land, er det fortsatt problemer som må konfronteres.

Avsløringene rundt mange av toppolitikerne i landet et blant eksempler de trekker spesielt fram.

– Når menneskene med oppgaven å representere folket viser fram slike holdninger sier det noe om hvor viktig det er at folk markerer misnøyen vi har. Derfor er arrangementer som dette veldig viktig, avslutter Idunn Marthinsen.