Bøndene blokkerte utkjøring av mat

Oslo  20170519.
Bønder blokkerer utkjøring av varer fra grossistlageret til ASKO på Kalbakken i Oslo fredag morgen.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Oslo 20170519. Bønder blokkerer utkjøring av varer fra grossistlageret til ASKO på Kalbakken i Oslo fredag morgen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Norges Bondelag varslet torsdag kveld at de fra klokka 06 fredag vil aksjonere for å hindre matvarekjedene å kjøre ut mat.

DEL

Allerede klokka 06.20 varslet politiet på Romerike at de har mottatt klage på traktorer som aksjonerer slik at folk ikke kommer seg på arbeid. Bønder aksjonerte da ved Coops anlegg i Vilbergveien på Jessheim.

Politiet meldte at de ville rykke ut til stedet.

– Vi vil synliggjøre at norsk mat ikke er en selvfølge, sier bondelagsleder Lars Petter Bartnes i pressemeldingen som ble sendt ut torsdag.

Tirsdag ble det brudd i jordbruksforhandlingene. Torsdag aksjonerte bønder langs veger og i butikker landet over. Nå trappes de sentrale aksjonene opp. Det er foreløpig ikke meldt om aksjoner på Hadeland.

– Vi ønsker et mangfoldig jordbruk. Forbruker ønsker norsk mat. Vi har opplevd sterk støtte og sympati disse dagene med brudd. Mange ser at dette handler om hvordan vi vil at maten skal produseres framover, sier Lars Petter Bartnes.

LES OGSÅ: – Inntektsgapet mellom bønder og andre vil bare øke med dette tilbudet

– Vi ønsker ikke å ramme forbrukerne. Men vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringa ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, sier Lars Petter Bartnes. – Vi håper forbrukerne har forståelse for aksjonen, understreker Bartnes.

25 steder

Bøndene vil aksjonere på Kalbakken i Oslo og Leira i Oppland opplyses det i pressemeldingen.

Like før klokken 6 dukket de aksjonerende bøndene opp med sine traktorer ved ASKOs grossistlager på Kalbakken. I det fuktige tåkehavet var flere titalls bønder på plass med fire traktorer som de hadde parkert utenfor portene.

Traktorene er parkert slik at trafikken kan kjøre forbi. ASKOs lastebiler får kjøre inn til lasterampene, men ingen får kjøre ut igjen av området. En bil kom seg imidlertid ut igjen, men bøndene hadde forsikret seg om at bilen var tom.

– Vi er rundt 50 stykker her på Kalbakken og aksjonerer på 25 steder i hele Norge for å ramme de tre store dagligvarekjedene, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag til NTB.

Politiet i Vestby skal ha avbrutt aksjonene i Vestby.

– Aksjonene er ulovlige, sier politiet til Aftenposten.

NTB melder at aksjonene ble avsluttet klokka 09.

Artikkeltags