Venter på sol og varme

VENTER PÅ VARMEN: Kornbonde Iver Ulven på Grindvoll og sønnen Ola håper på en varm og lang høst for at kornet skal bli best mulig. På dette jordstykket dyrker 36-åringen hvete.

VENTER PÅ VARMEN: Kornbonde Iver Ulven på Grindvoll og sønnen Ola håper på en varm og lang høst for at kornet skal bli best mulig. På dette jordstykket dyrker 36-åringen hvete.

Artikkelen er over 5 år gammel

Etter uker med regn og dårlig vær, venter kornbonde Iver Ulven på varmen.

DEL

GRINDVOLL: – Jeg er optimist, og frykter ikke at avlingen blir ødelagt. Men får å få et optimalt resultat, må vi ha varmere vær, og det må komme nå, sier Iver Ulven fra Grindvoll.

Han har 250 mål fordelt på egen gård på Grindvoll, to leide gårder i Lunner og en i Gran. Ulven dyrker hvete og bygg.

Lik nordmenn flest

Kornbøndene ønsker regn på forsommeren og varme i juli. Da blir resultatet best, ifølge Iver Ulven.

– Det beste er at det regner om natta og er sol på dagtid. Folk tror ofte at bøndene bare vil ha regn, men akkurat nå er jeg på linje med det øvrige Norge. Jeg vil ha en skikkelig varm august.

Fortsetter det å regne slik det har gjort i store deler av juli, blir avlingen betydelig forsinket.

– Får vi en stabil måned med lite regn, kan vi begynne treskingen om to til tre uker. Det er tre uker senere enn i fjor, men ingen krise. Forskjellen er at vi blir noe senere ferdig.

Såingen ble forsinket

Iver Ulven kom i gang med såingen til riktig tid. Så kom regnet og forsinket arbeidet.

– Jeg sådde hvete i april, og den skulle teoretisk være i rute. Hvete trenger 120 vekstdager på å bli ferdig, men på grunn av nedbør og kalde netter, tar det litt lengre tid å bli modent. Bygg bruker 103 til 107 dager. Men da jeg skulle begynne å så dette kornslaget, kom regnet. Derfor ble jeg veldig forsinket.

Hvis været stabiliserer seg, regner Ulven med å være ferdig med treskingen i andre halvdel av september.

– Avlingen blir ikke like bra som i fjor, da vi hadde et toppår. Men det blir neppe som et år på slutten av 1980-tallet da min far drev gården. Da kom barfrosten tidlig, og havren ble så ødelagt at det bare var å brenne den. Det var siste gang vi produserte havre.

Lokale forskjeller

Ifølge Iver Ulven er det store lokale forskjeller på avlingen.

– Jeg ser forskjell på kornet som står på Grindvoll, Gran eller Lunner. Grindvoll er som regel tørrere enn andre steder på Hadeland, og hvetekornet her ser bra ut, sier Iver Ulven.

Konsernsjef Tore Retvedt ved Strand Unikorn, som Hadeland kornsilo er en avdeling av, sier at kornet stort sett ser bra ut på Hadeland.

– Høstkornet har klart seg veldig bra, i likhet med kornet som ble sådd til riktig tid i vår. Avlingen blir forsinket, men kornkvaliteten er fin, sier Tore Retvedt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken