Gå til sidens hovedinnhold

Bondelagene skuffet over at Elvestuen ikke garanterer samme erstatning som på Hadeland

Artikkelen er over 3 år gammel

Ola Elvestuen fortalte beitebrukere i Nord-Østerdalen søndag at ulvene som herjer i området skal tas ut, men han ville ikke gi noen forsikring om erstatninger.

Situasjonen i de ulveutsatte områdene Nord-Østerdalen i Hedmark er anspent etter at over 200 sauer er drept ulv hittil i år. Søndag var klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) på besøk i området for å få en orientering av lokale politikere og beitebrukere. Norsk Bonde- og Småbrukarlag hadde i forkant av møtet krevd at all ulv som befinner seg i dette området nå må tas ut.

– Den ulven, eller de, som gjør skade her i området nå skal tas ut – så raskt det lar seg gjøre. Det er høy beredskap for å håndtere situasjonen, sier Elvestuen til NTB etter orienteringen i Østerdalen søndag.

Bonde- og småbrukarlagets representant på møtet, Ståle Støen, forteller til NTB at han opplevde en klar vilje hos statsråden til å ta ut ulvene som gjør skade i området.

Kom ikke med endelige forsikringer

Støen var til stede sammen med leder Erling Aas-Eng i Hedmark bondelag. Et spørsmål begge bondeorganisasjonen var opptatt av var erstatning for arbeidstiden beitebrukerne har brukt på dugnad i situasjonen som har oppstått.

– I møtet i dag ønsket vi å få klarhet i hvilke ressurser regjeringen vil bidra med i det som er en veldig vanskelig situasjon. Der ble vi skuffet, sier Aas-Eng til NTB søndag.

Les også

– Vi er hørt, og nytt regelverk må skrives, sier Kjetil Ulset

 

Forventet det samme som Hadelands-bønder fikk

Aas-Eng hadde forventet at Elvestuen ville forplikte regjeringen til å gi samme kompensasjon på tap og kostnader som beitebrukerne på Hadeland fikk etter ulveangrepet der i 2017.

Den gang fikk bønder i Hurdal, Hadeland og Toten 16,3 millioner kroner i erstatning. Blant annet kompensasjon for økt arbeidsomfang.

LES MER: Millioner til 152 sauebønder som mistet dyr i ulveangrepene

Den forpliktelsen kom ikke.

– Formålet mitt med å komme hit var først og fremst få til en samtale og høre på det som ble sagt. Jeg har fått flere innspill på endringer i erstatningsordninger og tiltak til forebyggende arbeid. Noe vil også være budsjettspørsmål. Jeg har ikke kommet med noen endelige forsikringer, men tar med meg innspillene, sier Elvestuen.

LES OGSÅ: Hedmark Bondelag er i harnisk over at bønder i Rendalen ikke får samme kompensasjon som Hadelands-bønder etter ulveangrep

Les også

– Det er en stor tragedie at så mange sau ble holdt borte fra beite på grunn av ulven

 

Vil ha fortolkning av bestandsmålet

Aas-Eng i Hedmark bondelag utfordret statsråden på regjeringens tolkning av bestandsmålet for ulv.

– Vi ønsker oss et minimumsmål på bestanden. Vi opplever at dess flere ulver vi har i Norge, dess større problemer får vi med ulv i beitenæringen. Derfor er dette viktig for oss. Jeg savner klarere svar fra statsråden enn det vi fikk i dag.

Overfor NTB forteller Elvestuen at i beiteprioriterte områder har beitedyra førsterangen, og der skal det være en lavere terskel for å ta ut rovdyr.

– Samtidig skal vi ha en levedyktig bestand av rovdyr i deres prioriterte områder, sier han. (©NTB)

I juni ble flere sauer tatt av ulv i Jevnaker.

Les også

Lokale saueeiere: – Som å bli rammet av et terrorangrep

Kommentarer til denne saken