BRANDBU: 2. og 3. oktober er satt av til det initiativtakere, handelsstand og landsbyprosjekt håper vil vokse og bli en årviss tradisjon: Oktoberfest i Brandbu. Den tyske oktoberfesten er selvsagt modell, og den foreløpige arbeidskomiteen satser på å få det så likt som mulig originalen, samtidig som de tar i bruk lokale krefter. Med pølsemakere rett over gata for festplassen, og ølbryggere bare noen kilometer unna, er hovedmenyen sikret. Begge vil utvikle helt nye og produkter spesielt for oktoberfesten.

Eget øl og egne pølser

– Det er artig å være med på. Det er sånn de gjør det i München også, at lokale bryggerier leverer øl, sier Christian Tanum Morstad i Hadeland Håndverksbryggeri. Han lover i hvert fall ett eget ølslag til arrangementet. Antakelig noe à la bayer, sier han. Thomas Steen Kristiansen kan på sin side love nye, tyskinspirerte pølseoppskrifter fra Brandbu Pølsemakeri til folkefesten.
– Akevitt hører også til på oktoberfesten i Brandbu. «Akevittens far», Christopher Hammer, var jo fra Hadeland, sier Ingvald Eid i Brandbu og omegn handel og næring. Bjørn Staxrud kan fortelle at Sandbeck-puben vil bruke sin bevilling og stå for serveringen av «de edle dråpene» på oktoberfesten.

Telt på torget

Arrangementet foregår på torget, der det blir et stort, oppvarmet telt. Det blir også buer, markensstemning og liv og røre rundt det hele. Det blir artister, fortrinnsvis lokale. I det hele tatt vil oktoberfestkomiteen få med så mange som mulig av lokale krefter til å dra sammen.
– Hvordan dukket ideen opp?
– Det var vel jeg som sa at en oktoberfest hadde vært moro, sier Kjersti Dæhlen. Hun og Sarah Stenbråten Monsen driver hver sin klesbutikk, og begge har ønsket litt mer aktivitet for sin generasjon i Brandbu.
– Det skjer mye for de eldre og for de helt yngste, men litt lite for de imellom, sier Monsen.
Ingvald Eid, Ole Vidar Lien og Britt Viberg er glad for det brede engasjementet bak oktoberfesten, og trekker fram det å få med unge krefter. De kan også røpe at det vil skje mye i Brandbu i 2015. Blant annet kommer Garden tilbake i august. Og Brandbu Idretsforening vil feire sitt 100-årsjubileum.
– Det er mye entusiasme blant folk for å få til noe i Brandbu. Det vil vi bygge oppunder, sier Ove Nordberg i Landsbyen Brandbu 2020.