Lasse Lehre (H): Ordfører uten ansvar

Lehre Lasse, Lunner Høyre

Lehre Lasse, Lunner Høyre Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I desember vedtok Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Lunner et budsjett med store kutt i kommunens tjenester. Hadeland har i det siste hatt en rekke artikler som viser hvordan konsekvensene blir for innbyggerne i kommunen.

Brukere mister hjemmetjenester over natten, skolene sliter med å sette inn vikarer, større elevgrupper, nedleggelse av barnehager og økt arbeidsmengde for ansatte som allerede har for mye å gjøre. Budsjettet som ble vedtatt i desember gir dessverre ikke noen grunn til håp om at det skal bli bedring i nærmeste framtid.

LES OGSÅ: Ordfører Harald Tyrdal om kutt i hjemmetjenesten: – Alt må restartes og nullstilles

Budsjettet legger opp til at Lunner skal spare inn femten millioner kroner i løpet av 2020. Det er derfor ikke overraskende at det blir vanskeligere for ansatte som allerede hadde stramme rammer. Dette har vært en varslet katastrofe lenge. I flere år har det stått svart på hvitt i kommunens budsjetter at vi må forvente mindre inntekter til kommunene i årene som kommer, men dessverre har det ikke blitt tatt på alvor.

I flere budsjetter på rad har det vært vedtatt innsparinger i flere av kommunens tjenester, som ikke har blitt gjennomført. Det har gjort at det som startet med mindre innsparinger har vokst seg til de enorme innsparingene vi ser i dag, innsparinger som gjør at presset på de ansatte blir enormt. Det gjør at sykefraværet i kommunen, som har steget jevnt de siste årene, fortsetter å stige. De ansatte får en vanskeligere hverdag, samtidig som jobben med å redusere sykefraværet ikke har lyktes på mange år. Den kostnaden gjør den økonomiske situasjonen enda mer krevende.

På toppen av dette har kommunen brukt de økonomiske reservene som var satt av til en tid der det ble mindre økning i inntekten til kommunene. Sparekontoen er tom. Det gjør at kommunen står helt uforberedt på den lavere veksten i kommuneøkonomien vi har sett de to siste årene. Årene fra 2013 til 2018 har vært gode år for kommuneøkonomien, med en solid vekst i inntektene fra staten og skatten som betales av innbyggerne. Mange kommuner brukte de årene på å sette av litt penger, til inntektsveksten ble redusert til det som tradisjonelt har vært normalen. Det gjorde ikke Lunner.

I flere artikler i Hadeland har ordfører Harald Tyrdal uttalt at det er statens rammer som har ført til denne situasjonen for Lunner. Det framstår nærmest som om kommunens eneste heltidspolitiker bare administrerer de vedtakene som gjøres av staten, noe som selvfølgelig ikke er riktig. Det er en rekke vedtak i Lunner kommune som burde vært gjort annerledes, men det er også vedtak som kan gjøres for å bedre den situasjonen kommunen er i nå, men det krever at de som er ansvarlige begynner å ta ansvar.

LES OGSÅ DETTE INNLEGGET: Svært bekymret innbygger: Hvor er Lunner kommune på veg?

Høyre, Frp og Miljøpartiet De Grønne fremmet i desember et alternativt budsjettforslag som ville gitt 1,5 millioner mer til helse og omsorg, og 1,5 millioner mer til skole, enn det budsjettet som ble vedtatt. Det ville fortsatt vært et svært stramt budsjett, men det ville hindret noen av de verste kuttene vi ser resultatene av nå. Vi foreslo også en rekke forslag knyttet til alternative turnuser, salg av kommunens eierandeler i flere selskaper og mindre penger til administrasjon for å skåne kommunens kjernevirksomhet fra kutt. Vi ble dessverre nedstemt.

Lunner kommunes økonomiske situasjon er ikke bare et resultat av et par år med litt lavere vekst i overføringer fra staten. Det er et resultat av manglende gjennomføringskraft og for høyt forbruk i mange år. Skal vi klare å unngå at de historiene som kommer fra pårørende og ansatte i kommunen skal bli den nye normen, kan vi ikke skylde på staten. Vi er nødt til å ta ansvar, snu alle steiner og rydde opp i økonomien

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken