Mikael Niemi vokste opp et steinkast unna Pajala prestegård. I sin nyeste roman «Koke bjørn», utgitt på norsk i år, er handlinga lagt til 1852 i Nord-Sverige. Nærmere bestemt bygda Kengis i nettopp Pajala kommune. Samegutten Jussi blir funnet ved veikanten og tatt hånd om av prosten i bygda. Og det er Jussi som forteller hvordan prosten lærer han å se verden. Prosten tar han med på botaniske ekskursjoner, planten «Carex laestadii» er oppkalt etter prosten som vi snart skjønner er Lars Levi Læstadius (som faktisk var en fremragende botaniker).

Jussi lærer å lese og skrive. Han blir prostens sekretær når det skjer drap og mishandling på tjenestejenter i bygda. Læstadius med Jussi etterforsker mer iherdig det kriminelle enn lensmannen, og prostens skarpe observasjoner bringer lett tankene til Sherlock Holmes. Det tilspisser seg utover i boken, urett skjer og det ender i en mystisk og åpen finale.

Brennevinssalget avtar etter prostens predikener, han anklages for å putte donert sølv i egne lommer. En bispevisitas avklarer det, men Læstadius må nå holde to søndagsprekener, en for borgerskapet og en for de «vakte» hvor «liikutuksia» (følelsesytringer som kan minne om ekstase) tillates.

Kulturhistoriske nyvinninger på 1800-tallet som kaffedrikking, potetdyrking og daguerrotypi (fotografering) nevnes, foruten metode for fingeravtrykk brukt i prostens etterforskning.

Boken har driv og spenning som en kriminalroman, men gir mye mer utover det. Jussis mange samtaler med prosten, refleksjoner og gleden ved å skrive, lese og oppleve litteratur. Som Jussi spør: «Men hvis bibliotekene finnes, trenger vi kirkene?». Nærheten til naturen er også sentral i boken, og samenes situasjon gjennom Jussi som kaller moren sin «heksa». Han var uønsket og erklært ond av moren, «Mor ville ikke ha oss» skriver Jussi.

Under prostens tjenestetid i Karesuando ankommer vitenskapsmenn som i fyr og flamme vil ha med seg to lappkranier til forskning. Lik blir gravd opp og brutalt håndtert. «Det lille livet, derimot, gikk dem hus forbi», kommenterer prosten. Predikanter i Norge bringer også bud om uroligheter i Norge. Senere kommer Kautokeino-opprøret, hvor samer som mente seg å tilhøre vekkelsen, angrep og drepte lensmann og handelsmann.

Mikael Niemi har skrevet en utsøkt historisk roman med spenning og biografisk forankring.

Jan Erik Sandhals

Gran bibliotek