Gå til sidens hovedinnhold

Låste ned korona-kunst. Først om 20 år skal det åpnes

Ditt Hadeland

Tirsdag 5. oktober foregikk en viktig overrekkelse på Hadeland Folkemuseum. Et kunstnerisk prosjekt med ungdom om korona-pandemien ble lagt ned i arkivet, for så å åpnes igjen om tjue år.

Da pandemien traff og alle fritidsaktiviteter stengte, ble elever fra kunstlinje på Hadeland Kulturskole stilt følgende to spørsmål: Hva ble annerledes for deg det siste året? Hvilken virus har du lyst å bli smittet med?

Resultatet ble mange flotte tegninger og utstillingen Kruntz som har vært utstilt på Hadeland Folkemuseum i sommer. Denne tirsdagen kom 11 av de unge kunstnerne til museet. Sammen med visuell-kunstpedagog Inge Lauwers og arkivar Kari-Mette Avtjern ble utstillingen pakket ned og gjort klar for arkivering. Dette ble også en markering av slutten på nedstengningen av landet og fritidsaktivitetene, som ble feiret med en is.

I tillegg til at elevene ga sin tegning i gave til Koronaarkivet på museet, har de også skrevet et brev. Disse er tidskapsler. Barna har skrevet et brev til seg selv som ikke kan åpnes før om 20 år. Nå ligger brevene trygt forvart på museet, og hvor spennende blir det ikke å åpne disse brevene skrevet under en pandemi i 2021!

Les også

Bjørn Tore (50) dokumenterer koronalivet på Hadeland: – Det som skjer nå er viktig historie å ta vare på

Koronaarkivet ved museet har en innsamling og dokumentasjon som har foregått under hele pandemien, helt siden 12. mars 2020. For museet har det vært viktig å få størst mulig representasjon, og her er barn og unge viktig. Tegningene er sterke beretninger fra unge stemmer. De har i liten grad har kommet frem i løpet av det siste året. Et flott og viktig samarbeid mellom kulturskole og museum. Sees igjen i 2041!

Les også

Planlegger nytt museumsbygg på Hadeland: – Vi har mange bygninger, men for liten plass

Les også

Bronsebukkene fenget publikum: – Vi har fått mange hyggelige tilbakemeldinger

Kommentarer til denne saken