Kan vi få #ettminutt av tida di?

Sissel Skjervum Bjerkehagen, ansvarlig redaktør og daglig leder, avisen Hadeland

Sissel Skjervum Bjerkehagen, ansvarlig redaktør og daglig leder, avisen Hadeland Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mediemangfold og ytringsfrihet. Store ord, og kanskje synes de kjedelige ved første øyekast.

Det bør de ikke være. Ikke for noen av oss. I dag starter kampanjen #ettminutt, og det er en samlet mediebransje som står bak. Vi har noe på hjertet, og vi håper at du vil sette av nettopp ett minutt for å få med deg vårt budskap.

Ytringsfriheten er en sentral frihet og helt avgjørende for oss som lokalt nyhetsmedium og debattarena. Som lokalavisen din skal vi sikre at ulike stemmer slipper til i debatten. Først da får vi en utvikling av lokalsamfunnet fundert på flest mulig innspill. Alle ytringer er viktige, og det er helt uavhengig av om vi er enige eller uenige. I den enorme informasjonsstrømmen blir det ekstra viktig for oss å gi plass til dem som ikke på egen hånd er i stand til å nå gjennom lydmuren.

Hadeland er sikret er fri og uavhengig rolle. Vi står fritt politisk, økonomisk og religiøst, og avgjør selv hvilke saker vi ønsker å ta opp. Det henger sammen med et godt etisk regelverk, som Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten.

Det er lett å ytre seg, uansett hva en har på hjertet. Vi ønsker å hjelpe våre lesere med å skille sant og usant. Vi skal kvalitetssikre innholdet vi formidler, og avsløre falske nyheter. Vi er, og skal være, noe annet enn en ikke-redigert arena der påstander kan presenteres uten å bli ettergått. Synspunkter skal bryne seg mot hverandre og folk som angripes skal ha mulighet for samtidig imøtegåelse og tilsvar.

Det er en økende tendens med å påstå at mediene selv presenterer falske nyheter for å ramme politikere, maktpersoner og grupperinger. Her har USAs nye president, Donald Trump, utpekt mediene som «samfunnsfiender.» Over hele verden, også her hjemme, er det mange som forsøker seg på det samme.

Vi mener at ingen er tjent med at troverdigheten til frie og uavhengige medier svekkes. Den beste måten å møte denne type angrep på er ved å vise større åpenhet om medienes samfunnsrolle, oppgaver og arbeid med å avsløre misforhold og maktmisbruk. Vi driver ikke med falske nyheter – og vi kommer aldri til å gjøre det. Vår oppgave er å avsløre falskhet og falske påstander, ikke å formidle det. Vi tar kritikk av oss selv seriøst og behandler den alvorlig. Men vi godtar ikke å bli stemplet som juksemakere.

Mye av det som skjer på Hadeland får du med deg gjennom hva venner og grupper melder i sosiale medier. De kan likevel aldri være trygg på at dette gir deg alt du trenger å vite om hva som kan påvirke hverdagen og framtida di.

I Avisen Hadeland tar vi på oss dette ansvaret, slik at du og andre lesere får med dere det viktigste som skjer i vårt område. Det være seg hva som blir resultatet av sykehjemsdebatten, om det blir et lokalt helsehus, hvordan og hvor mye bompenger skal vi betale for ny riksveg, blir det endringer i skolestruktur, hva skjer med barnehagene, hvem har planer om å bygge noe nytt – og andre aktuelle saker. Det er vår jobb, vårt ansvar og vår viktigste funksjon i nettopp vårt lokalsamfunn. Vi skal stille de nødvendige spørsmålene til næringsliv og myndigheter når det er behov for det.

Det finnes ingen andre som rapporterer systematisk om det som skjer i våre lokalsamfunn. Den informasjonen vi bringer fram, er avgjørende for at du og alle andre velgere skal ha et best mulig grunnlag når dere skal avgi stemme på valgdagen. Lokalavisen er en viktig bidragsyter til vårt demokrati.

Vi er ikke til for oss selv. Vi er grunnlagt for å utvikle de samfunnene vi skal betjene. Det er gledelig å se at stadig flere verdsetter dette, og velger å abonnere. Veksten ser vi digitalt, og det bekrefter at vi skal fortsette med å servere det aller ferskeste nettopp digitalt. Aldri før har vi hatt bedre muligheter til å presentere lokale nyheter der hvor det passer leseren best. Valget er ditt.

Det norske mediemangfoldet er ikke selvsagt. Staten har en grunnlovsfestet plikt til å «legge forholdene til rette for en opplyst offentlig samtale». Derfor er det viktig at vi har offentlig mediestøtteordninger som gjør det mulig å utgi aviser flest mulig steder.

Det vi ønsker, er at våre politikere utformer en god og langsiktig mediepolitikk som gir oss og de nye internasjonale aktørene like muligheter til å konkurrere. Vi ber også om å få rammevilkår, både økonomiske og politiske, som sikrer at vi i overskuelig framtid er i stand til å ivareta vår viktige oppgave med å bidra til å verne og utvikle demokratiets posisjon og rolle. Hvis ikke vi er i stand til å gjøre dette, står det ingen andre klar til å påta seg oppgaven. Da vil vi få et ganske annet samfunn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken