Den som tier har ikke sagt ja

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LEDERVoldtektsfrifinnelsen i den mye omtalte «Hemsedal-saken» har skapt stor debatt de siste dagene. Ikke bare i Hallingdal der det hele foregikk, men saken har fått stor nasjonal oppmerksomhet.

Mange av oss har fått en nyttig påminnelse om hva lovverket definerer som voldtekt. Kanskje er overfallsvoldtekten det første som slår oss når vi snakker om voldtekt. Men like straffbart, og definitivt definert som voldtekt, er å ha seksuell omgang med noen som er bevisstløse eller av andre grunner er ute av stand til å motsette seg handlingen.

Diskusjonene har gått på nett, men den har også preget mange samtaler de siste dagene. Nettopp i en slik sammenheng dukket det opp en fortelling som gjerne brukes i ungdomsskolen for å snakke om hvor grensen går.

Om du spør en venn om vedkommende vil ha te, og vedkommende svarer nei, så skal du ikke servere te. Dersom vedkommende ikke svarer i det hele tatt, så er det heller ikke greit å servere te. Det er i alle tilfelle helt utenfor all folkeskikk å helle te nedover halsen på noen som ikke vil ha te, eller ikke er i stand til å svare at de ikke vil ha te.

Denne sammenligningen er ikke laget lokalt, men den står seg like godt som eksempel overfor folk på Hadeland som andre steder i verden. Samtalen om te er lett å bruke også for oss som er foreldre. Mye lettere enn å snakke om det vi egentlig snakker om, nemlig å ha sex.

Det er så riktig at loven legger lista der den gjør for hva som er greit, og ikke. Det er ugreit, ulovlig, uansvarlig – og ikke minst straffbart – å ha sex med noen som ikke ønsker det. Ordtaket «den som tier, samtykker» gjelder ikke. Må noen for eksempel bæres over skuldra som en potetsekk så skal du ikke ha sex med vedkommende.

Debatten vil gå i tida framover. Den vil garantert også handle om juryordningen. Mange av oss lærer mye om et viktig tema på denne måten. Om noe godt kan komme ut av «Hemsedal-dommen» så må det være nettopp det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags