Gå til sidens hovedinnhold

Rom for å bli bedre

Artikkelen er over 5 år gammel

Leder torsdag Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tirsdag fortalte Astrid Molden fra Lunner sin historie i avisen Hadeland. Da hun i fjor ble rammet av hjerneslag, for andre gang, ble hun sendt til sykehus på Gjøvik. Etter å ha blitt undersøkt der i to timer, ble det bestemt at hun skulle sendes videre til Oslo i luftambulanse. Gjøvik hadde ikke utstyr til å behandle henne. Da hun kom til Oslo var risikoen knyttet til operasjon for stor. Slik familien forsto det var tiden som hadde gått en årsak. – Kanskje hadde raskere behandling minsket skadene, men det vet vi jo ikke sikkert, sier Molden selv.

Hun og familien valgte å fortelle historien offentlig. Det var etter at stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien (Sp) først tok opp praksisen med, etter det hun hadde fått opplyst, at pasienter som rammes av hjerneslag nærmest automatisk blir sendt til Gjøvik for så å bli sendt til Oslo. Selv om hjelpen kanskje er bedre og nærmere i Oslo.

I ettertid har det vist seg at denne praksisen kanskje ikke er like kategorisk som den kunne synes i utgangspunktet. Likevel fortjener Tingelstad Wøien ros for å ha satt saken på dagsorden. Slik vi forstår det, hefter det fortsatt usikkerhet rundt spørsmålet om hver enkelt pasient blir diagnostisert og sendt til riktig sted. Kan praksisen lokalt bli bedre? Er Ringerike er bedre sted enn Gjøvik? Astrid Moldens historie understreker at spørsmålet er berettiget. Også hun og familien fortjener honnør for sitt bidrag til å sette saken på dagsorden. Dette angår oss alle.

Evy Rief i ambulansetjenesten forteller at de må få klarsignal i hvert tilfelle, enten fra legevakt, fastlege eller sykehus om hvor pasienten skal kjøres. Allerede her synes det å ligge en usikkerhet i om ambulansen faktisk sendes i riktig retning. Uten at vi ufortjent skal henge bjella på noen som helst katt, undrer vi på er det rom for bedre praksis lokalt, før ambulansen går.

Som alle påpeker er tida avgjørende for om behandling skal hjelpe eller ikke. – Det er ikke lett å gi noen fasit, sier Rief.

Men kanskje det er mulig å komme et steg eller to nærmere å kunne sette to streker under svaret?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.