Ikke en sesong til med russisk rulett for sauenæringa

Miljøvernminister og samferdselsminister må finne en strategi som sikrer beiteområdene slik at bønder kan satse på sau uten at det blir som å spille russisk rulett med velferden til dyra, skriver redaktøren på lederplass.

Miljøvernminister og samferdselsminister må finne en strategi som sikrer beiteområdene slik at bønder kan satse på sau uten at det blir som å spille russisk rulett med velferden til dyra, skriver redaktøren på lederplass. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Helt fra i mai har nyhetene om ulveangrep på Hadeland utgjort en vesentlig del av nyhetsbildet lokalt. Det startet med angrep i Hurdal, og senere på Øståsen i Gran kommune. Gjentatte angrep på nesten samme sted gjorde at en spekulerte i om ulven hadde slått seg ned for godt. Senere på sommeren har Toten-bønder også fått merke ulvens bevegelser, og de siste ukene har totaltallet beveget seg opp mot 300 skadde og drepte dyr. Totalt omfang vet vi ikke før dyrene er hentet tilbake om få uker. Ulven har forsynt seg med søyer, og etterlatt lamunger som kan ha gått med fordi de ikke har fått følge sin ledestjerne og læremester.

Graset som vokser i bygda om sommeren slås og skal være fôr om vinteren. I år har det ikke blitt slik. Mange har valgt å holde sauene på innmarksbeite, og har flyttet sine besetninger flere ganger. Dette er tungvint, arbeidskrevende og kostbart.

Mange har vært fortvilet, og det med god grunn. Utmarksbeite er helt vesentlig for lokale sauebønders forvaltning av egen besetning. De saftige spirene på åsen er næringsrike, og bidrar til at sauen får gode vekstvilkår før sauen blir til mat for deg og meg.

En ting er de økonomiske bekymringene sauebøndene må gruble på. Vi tror likevel den verste delen er lidelsene dyra blir utsatt for. Bøndene slipper dyr om våren som de har stelt for gjennom vinteren. Etter lamming på vårparten er matfatet på åsen det aller beste for dyrene. For oss som ferdes i skogen vet vi at beitedyra gjør en viktig jobb med å holde områdene åpne.

Mange har lagt ned en formidabel innsats i sommer. Det gjelder både landbrukskontor, beitelag, bønder og jegere. Ulvedebatten i Norge består av mange sett med synspunkter, og i sosiale medier ser vi gjerne de mest ytterliggående. Kjetil Ulset i Gran saubeitelag har brukt mange timer i sommer på å svare for næringas del, og det er imponerende å se hvor saklig han har framført argumentene uten å la seg rive med i nedrig og angripende argumentasjonsformer.

Natt til mandag 7. august ble det felt ei ulvetispe på Totenåsen. Vi håper inderlig at DNA-prøver tatt av ulven som ble felt natt til mandag bekrefter at skadedyret er felt. Vi håper sauenæringa på Hadeland og Toten endelig kan puste ut. Det har de virkelig fortjent.

Nå må vi lære av sommerens grusomheter slik at neste års beitesesong ikke blir som årets. Ulv som flytter seg fra ulvesone til beiteprioriterte områder må tas ut på vinteren, eller så fort den blir oppdaget. Det nytter ikke å vente med fellingstillatelse slik en har gjort i år. Det ble observert ulv på Eina allerede tidlig i mai.

Sauebønder har uttalt at det ikke er sikkert de orker å gå på en ny sesong. Miljøvernministeren og landbruksministeren må sette seg ned og bli enige om en strategi som sikrer beiteområdene slik at bønder kan satse på sau uten at det blir som å spille russisk rulett med velferden til dyra. Det skulle bare mangle.

SMS/MMS: hltips til 2005 EPOST: tips@hadeland.no TLF: 61 31 31 32

Til live-dekningen
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken