Gå til sidens hovedinnhold

Eldes med verdighet

Artikkelen er over 15 år gammel

For noen år siden hørte vi en historie, der en mor ba sin sønn kjøpe med en rynkekrem til henne fra taxfributikken på Fornebu. – Det behøver du da ikke, sa sønnen med et smil. Rynker har du jo fått allerede.

Godt sagt! For at det finnes ingen vidunderkremer som tryller huden tilbake til ungdommens spenst. Selv om reklamens makt er stor.

Det bekrefter en svensk undersøkelse. Den konkluderer med at en vanlig fuktighetskrem er minst like bra som rådyre merkevarer. Undersøkelsen bekrefter også våre antakelser om de dyre rynkekremene. Visst er krukkene lekre og innpakningen like så, men det er altså ingen ting som tyder på at slike kremer kan ha noen særlig effekt på rynker.

Den svenske undersøkelsen testet hudkremer på 81 kvinner i forskjellig alder. Deltakerne ble delt inn i tre grupper som fikk forskjellige bokser med hudkrem. Den første gruppen ble utstyrt med en boks antirynkekrem til den nette sum av 785 norske kroner Den andre gruppen fikk en lik boks, men hvor innholdet var byttet ut med vanlig fuktighetskrem fra apoteket. Den tredje gruppen fikk også luksuskremen, men denne gangen i en nøytral boks uten logo og reklame. Etter seks ukers bruk, viste intervjuer med kvinnene at mange var fornøyde med kremen, men at det ikke fantes noen store forskjeller på resultatet. Den billige kremen fra apoteket ga best resultater på absorbering i huden og at huden føltes mykere.

Med fare for å få profesjonelle hudpleiere på nakken iler vi til med å fortelle at; ja, det er dokumentert at for eksempel a-vitaminsyrer kan ha en viss effekt. Men da må en nok opp i høyere doser enn hva kosmetikkbransjen får lov til for reseptfrie varer. Det finnes heller ingen bevis for at noen av de andre ingrediensene i slike kremer har noen effekt på rynker i huden.

Oppriktig talt, vi tror ikke lykken ligger i en rynkefri hud. Vi tror heller ikke at det å legge seg under kniven for å få et mer ungdommelig utseende gir oss ungdommen tilbake. Tvert imot. Det å ikke akseptere at en eldes kan skape ulykkelige mennesker gi dårlig livskvalitet. Det må være lov å bli gammel. Framfor alt; å eldes med verdighet.