Alt som skal avsluttes av prosjekter og aktiviteter før jul, nærmer seg faretruende deadline. Snart kan julefreden endelig senke seg, men har jeg husket alle julegaver? Svært mange opplever at så ikke er tilfellet, og må ut på siste-liten-handling.

Mange har kommet i en alder og livssituasjon der julegavene handler mer om å bytte penger enn noe annet. Det kan føles både flaut og meningsløst. Har vi virkelig behov for en popcornpopper eller isbitmaskin?

Gaver med dypere mening blir i så henseende heldigvis stadig mer utbredt. Hjelpeorganisasjoner gir oss mulighet til å gi bort minehunder, geiter, minefrie fotballbaner, kondomer og skolepulter til dem som trenger en gave mye mer enn oss. Nobelt, eller er vi hyklere? Er slike gaver i realiteten en selvhøytidelig demonstrasjon av vårt samfunnsengasjement og store hjerte?

Kanskje er slike etiske gaver, eller gaver med mening som vi gjerne kaller dem, en svulstig og politisk korrekt gest. Er det rett og slett et plaster på egen samvittighet? Lettvint er det i alle fall, og derfor passer det svært godt nå i siste liten.

Det er de personlige gavene, med både omtanke og kjærlighet bak, som har den største verdien. Det kan være et håndarbeid, en tegning eller en spesiell ting som betyr noe. Meningen er viktigere enn prisen. De etiske gavene kan aldri bli et substitutt for dette. For en meningsløs dings derimot, er de etiske gavene et godt alternativ.

I næringslivet har mange valgt å gi penger til et godt, veldedig formål, framfor å drysse om seg med vinflasker, konfektesker eller mer eller mindre meningsløse reklameeffekter. Norsk Rikstoto valgte i år å droppe julegaver til sine ansatte, og i stedet gi 40.000 kroner til et formål her på Hadeland, nemlig terapiridningen i regi av Morten Antonsen på Granavollen. Antonsen har drevet tilbudet i 30 år, og har nå om lag 70 barn og unge med funksjonsvansker som pasienter. Gaven skal brukes til en pasientløfter, for å redusere tunge løft opp på hesteryggen, samt kompetanseheving. Dette kan de ansatte i Norsk Rikstoto være stolte over å ha bidratt til.

Kanskje er gaver med mening et plaster på egen samvittighet. Kanskje er det også en lettvint løsning, men så lenge mange trenger hjelp og støtte, og vi har overflod vi kan dele av, er den tiltakende oppblomstringen i tilbudet av etiske gaver bare velkommen. Så hvis vi ikke har ambisjoner om å legge noe mer i julegaven enn en høflig sum, er geiter og minerydding svært gode alternativer til både konfekt og vinflasker. Da kan samtidig både giver og mottaker smake litt på den største gleden, nemlig å kunne gi.

Kanskje er gaver med mening et plaster på egen samvittighet.