På Hadeland er det et variert og imponerende kulturliv. Det finnes ildsjeler i hver krik og krok av regionen, som hver fra sitt ståsted gjør en helhjertet innsats, enten de står på scenen, bak scenen, er hjelpemannskap eller står for regien. Felles for alle er den glød og iver de legger for dagen, selv om ofte lokalitetene kan by på utfordringer. Men da trer vilje og kreativitet inn. Så også når det gjelder Lunner Revy- og Teatergruppe (LURT).

Fredag inviterte de til premier på musikalen «Stopp verden, jeg vil av». Det er et meget krevende stykke, og en ny utfordring for innsatsvillige LURT. Kun ett norsk amatørteater har tatt utfordringen før dem. Det var i 1979, ved Studentsamskipnaden i Trondheim. Nord-Trønderlag Teater prøvde seg i 1984, men oppsetningen ble tatt av plakaten allerede før musikalen var i gang.

«Stopp verden jeg vil av» har vært satt opp på av profesjonelle utøvere to ganger på større scener her i landet, på Edderkoppen og BlackBox. LURT vet å ta utfordringer på strak arm, og tro oss, de sto løpet ut, til stående applaus. Tross premierenerver, som resulterte i litt ekstra aktivitet fra en presis sufflør, i en teatersal så absolutt utenom det vanlige.

LURT er ikke rådville, om et etterlengtet kulturhus for Hadelandsregionen dessverre lar vente på seg. De leide seg rett og slett et sirkustelt. Et meget funksjonelt sådann, spesielt for oss publikummere, men særdeles krevende for både skuespillere, lys og lyd. Men det fungerte. Ingen frøs under forestillingen heller, bare så det er sagt, for her var applausen hyppig og stolradene fylt av et entusiastisk publikum.

Vi er ikke i tvil om at her har det vært store utfordringer underveis, og instruktør Henrik Slåen fra Teater Leven på Lillehammer, musikalsk leder Ole Kristian Egge, prosjektleder Øivind Grenli og kunstnerisk kordinator Jan Peter Lyngstad, sammen med de mange, mange som stiller sine hjelpende hender til disposisjon, - alt fra markedsføring, sminke til kafeteriadrift; Pust dypt inn, etter hver forestilling og la applausen sige også innover dere.

Skuespillerprestasjonene var store. Den enkelte aktør utmerket seg med sin spillestil og sin innlevelse. Felles for dere alle; intensitet. LURT er et amatørteater. Ja! Dere legger kjærlighet, sjel og vilje bak hver eneste oppsetning. Det koster både tid og forsakelse. Denne gangen til glede for alle oss som allerede har sett oppsetningen, og til alle dere som kanskje ønsker å se den en gang til, - og til dere som i dag bør sikre dere billetter.

Vi behøver slett ikke reise inn til hovedstaden for å se en god musikal.

Vi har alle et behov for å stoppe opp i hverdagen. Få nye impulser og ta del i et annerledes fellesskap. Denne musikalen gir ikke bare rom for ettertanke, den gjør noe med oss. Vi stopper opp litt. Nikker gjenkjennende, av innholdet i en gammel klassiker, - i ny drakt. Det vil du oppleve, når du finner vegen til Lunner Revy- og Teatergruppes oppsetning - i et sirkustelt på Roa, der skuespillerene møter oss i en manesje på 180 grader.

Verbale blomster til dere alle!