Avisen Hadeland er litt kjerringa mot strømmen

ØKER: Flere leser Hadeland i år, enn på samme tid i fjor. - Vi har verdens beste lesere, sier ansvarlig redaktør i Hadeland, Sissel Skjervum Bjerkehagen.

ØKER: Flere leser Hadeland i år, enn på samme tid i fjor. - Vi har verdens beste lesere, sier ansvarlig redaktør i Hadeland, Sissel Skjervum Bjerkehagen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lokalavisen Hadeland opplever en utvikling som er få andre aviser forunt. Lesertallet øker, og er med det litt «kjerringa mot strømmen».

DEL

Denne uka ble lesertallene for norske medier lagt fram. Trenden er klar. Stadig flere velger bort papiravisen, og velger digitale alternativer. Nå viser tallene at mobilen definitivt har overtatt tronen som plattform for innhold. 70 prosent av de digitale leserne bruker nå mobilen/nettbrett for å få med seg løpende lokale nyheter.

Trenden viser også at den totale lesingen av norske aviser er redusert. Samlet sett for Amedia, som Hadeland er en del av, er nedgangen på seks prosent. Dette er en utvikling som følger markedet for øvrig.

Mot strømmen

Da er det desto hyggeligere for lokalavisen Hadeland å registrere en trend som går i motsatt retning. Også Hadeland har en liten nedgang i papirlesingen. I 2016 hadde Hadeland 13.300 lesere på papir, mens sammenliknbart tall for 2017 er på 13.000 lesere. Den digitale lesningen kompenserer imidlertid for dem som velger bort papiravisen, og vel så det. Samlet lesertall for Hadeland når en slår sammen papir og digitalt er på 17.400 lesere, og det er 1400 flere enn på samme tid i fjor.

Ingen andre aviser i region Romerike Innlandet kan vise til en slik utvikling.

Tallene viser at cirka 10.700 lesere kun leser papir, 2300 både papir og digitalt mens 4.400 leser avisen kun digitalt. Digital andel er med dette på 39 prosent.

– Med mobilen i hånda og dekning stort sett over alt, har nyheter aldri vært mer tilgjengelig. Samtidig kjemper vi om leserens oppmerksomhet i konkurranse med mange. Derfor er det ekstra gledelig å få en bekreftelse på at lokale, relevante nyheter er lesbar vare, sier ansvarlig redaktør Sissel Skjervum Bjerkehagen.

Styrelederen i Hadeland er godt fornøyd med utviklingen.

– Det er gledelig å se den positive utviklingen i Hadelands lesertall. Hadeland har en dedikert og framoverlent stab som gjennom hardt arbeid viser at det er mulig å oppnå gode resultater i en periode med store utfordringer i medietrendene, sier regiondirektør i Amedia og styreleder, Kjell Frostrud Johnsen

Offensive lesere

Redaktøren tror snuoperasjonen avisen gjorde i vinter har bidratt positivt til resultatet. Ved årsskiftet snudde avisen sin produksjon til digitalt først, og med det en endring som skulle sikre at de som velger digitalt også får de ferskeste nyhetene.

– Leserne våre tar store digitale steg, og vi må henge med. Hadelendinger viser seg å være framme i skoa i det digitale skiftet, og det krever sitt også av lokalavisen, sier Skjervum Bjerkehagen.

Drøyt 1700 av avisens abonnenter er nå rene digitalabonnenter. Det er mer enn en fjerdedel av abonnementsbasen. I tillegg har stadig flere av komplettabonnentene tatt i bruk sin tilgang til å lese Hadelands innhold digitalt.

– Men vi har fortsatt en del abonnenter som ikke har tatt i bruk alt de har tilgang på. Vi anbefaler å gjøre det med det samme. Om noen synes det er vanskelig, bistår vi gjerne. Stikk innom oss, sier Skjervum Bjerkehagen.

Artikkeltags