Gå til sidens hovedinnhold

Klare for Ungdoms-OL

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er mange lokale som skal bidra under Ungdoms-OL på Lillehammer. Reiselivsklassen ved Hadeland videregående skole skal drifte et overnattingssted for frivillige.

Gran/Lillehammer: 12. februar braker det løs på Lillehammer. 1100 unge utøvere i alderen 15 til 18 år skal konkurrere i 70 øvelser i de 15 olympiske vinterdisiplinene. Men Ungdoms-OL er mye mer enn bare dette. Kultur og læring er like viktig som idretten under Ungdoms-OL. Det er noe av det som skiller ungdomslekene fra de vanlige olympiske leker.

Minne for livet

3000 frivillige sørger for at det er mulig å gjennomføre arrangementet og noen av dem finner man altså på Hadeland.

Reiselivsklassen ved Hadeland videregående skole har en stor oppgave, da de skal drive et overnattingssted for frivillige i 11 dager.

– Vi reiser oppover allerede onsdag. Det blir et utrolig spennende prosjekt som vi har både forberedt og gledet oss til lenge, sier Martin Håpnes Boström

I uke 40 var elevene på Lillehammer på en prøvehelg der de ble kjent med bygget og fasilitetene. Phillip Stensæter tror Ungdoms-OL blir et minne for livet.

– Dette er et stort høydepunkt. Vi skal være der lenge men det blir spennende. I tillegg til å drive overnattingsstedet har vi også muligheter til å være med på det andre som skjer rundt Ungdoms-OL, forteller han.

Lærerik prosess

Overnattingsstedet reiselivselevene skal drive er navngitt av elevene selv. Hostel Volunteer ble navnet og elevene har også utviklet logoen. Som vertskap har dem også ansvar for både resepsjon og kiosk.

– Bookingen kommer nok til å bli det mest utfordrende. Det skal bo mellom 200 og 230 mennesker der hver dag, og det er ulike folk som bor der underveis, forklarer guttene.

Inntektene fra kiosken skal gå til Barcelona-tur senere i år.

– Hele prosjektet har vært veldig lærerikt. I tillegg til organiseringen har vi også lært en del om økonomi og hvordan bygge opp et system for internkommunikasjon mellom ansatte, forteller guttene.

Motiverte elever

Lærerne ved Reiselivslinja, Mette Leistad og Trude Grande Fjellbirkeland er også klare for utfordringen.

– Dette har vi ikke vært med på før, noe som gjør hele opplevelsen veldig spesiell. Vi tenker at dette er en unik læringsarena der elevene får lov til å jobbe med reelle oppgave og utvikle alt selv, sier Leistad.

– Også er det jo veldig ålreit at vi har en så motivert reiselivsklasse, legger Fjellbirkeland til.

– Det er faktisk et veldig godt sammentreff at det året det er Ungdoms-OL så har vi en så god gjeng på Reiseliv. Disse elevene byr på seg selv, er ansvarsfulle og engasjerte. I tillegg har de en strålende gjennomføringsvilje- og evne. Det blir veldig morsomt å være en del av dette, sier Leistad.

Flere som bidrar

Som en av arrangørene til Ungdoms-OL er det Oppland fylkeskommune som ønsker at videregående elever skal være delaktig i prosjektet. I tillegg til Reiselivslinja er det flere på Hadeland videregående som har og skal bidra.

Design og Håndverk har vært med og laget isskulpturer. Salg, service og sikkerhet skal jobbe som frivillige. Restaurant og matfag skal lage og servere mat to eller tre av dagene. Musikk, dans og drama skal delta i kor under åpningsseremonien. Idrettsfag skal være med på Skole-OL for ungdomsskolene og Prøv Sporten og Helse- og oppvekstfag skal være Drømmeverter i forbindelse med Drømmedagen.

I løpet av fem dager under Ungdoms-Ol vil også alle videregående- og ungdomsskoleelevene i Oppland få muligheten til å oppleve OL-stemningen på Lillehammer. Denne dagen kalles drømmedagen og elevene vil bli fraktet til Lillehammer i busser.

Kommentarer til denne saken