Har du begynt med julepakkene og strever med pakkebånd og papir? Bokhandlerne pakker ikke inn boka som far eller mor ønsker seg. Du må kjøpe papir og det som skal til sjøl og prøve å få til ei pakke som ser noenlunde anstendig ut. En god hjelp er teipen eller limbåndet. Det klistrer seg til alle steder og særlig der det ikke skal sitte. Det var i en slik situasjon jeg kom til å tenke nærmere på dette med lim.

Så lenge menneskeheten har hatt behov for å sette sammen ting, har spørsmålet om hvordan gjøre dette og få det til å sitte. Murerne hadde sin metode. Snekkerne sin. Min far var snekker og limte sammen bordplater og skjøtte ski. Han brukte hornlim. Hornlimet var laget av dyrehorn og ble kjøpt i blokker på størrelse med såpestykker. Dette la de ned i en dobbeltkrukke eller potte, der den ytterste var fylt med vann. I den innerste potta la de hornlimet og satte over ovnen. Etter en tid ble hornlimet seigtflytende og kunne smøres utover. Far påsto det han limte, ble sterkere enn det andre. Det ble mange nye skitopper i nabolaget.

Men lim er også mye annet. Mor skulle en gang lære meg å lage hvit saus og hun oppsummerte mine ferdigheter til en utmerket limprodusent. Vi var enige om at produktet kunne brukes som tapetlim. I barndommen limte vi frimerker og glansbilder med mjøl og vann.

Etter hvert skred utviklingen videre også når det gjelder lim. Vi fikk Casco-lim og moderne utgaver av lim. Til å bøte sykkelslangen brukte vi noe vi kalte Sollusjon. Det skulle være for gummi. Tante Martha hadde ei regle om den: «Dunlop framma og Michelin bak. Setter'n inn om lørdan og tar'n ut om måndan, like hard, like hard!»

Vi ungene hadde moro av å lime skoene til misjonskjerringene til golvet, slik at de fikk litt arbeid med å komme seg hjem med skoene på. Til julebukkmasker og kostymer, var limet uvurderlig. Det samme gjaldt glansbilder i minnebøkene. Jeg har papirlim på en stift, som jeg limer konvolutter jeg måtte åpne igjen og konvolutter jeg ikke skulle åpnet.

Så kom Superlim og Karlsons lim, og ble obligatorisk i verktøyskapene i de tusen hjem. Tekstiler blir limt i stedet for å sys. Ved en tilfeldighet oppdaget jeg også at moderne biler ikke sveiset, men blir limt sammen! En skal derfor være forsiktig med å handtere bilkarosserier og overlate det til fagfolk. Nå er det vel ikke mange som gir seg ut på å lime sammen sin egen bil, men det er kanskje noen bruktbilhandlere som prøver? Det viser i alle fall at lim er en nødvendighet også i dagens virksomheter og i hjemmene. Vi tenker vel ikke så mye over limet – som alt annet vi bruker daglig?