Gå til sidens hovedinnhold

Line Stensland Haglund: Kommentarfeltene til norske aviser viser hvorfor Pride fortsatt er helt nødvendig

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De aller fleste ønsker å passe inn, ikke skille seg for mye ut. Når man da oppdager at det er noe ved en som gjør at man skiller seg ut fra majoriteten, kan det være vanskelig å innfinne seg med det, man vil jo bare være «vanlig».

For egen del tok det et par år før jeg sa noe til nærmeste familie, ikke fordi jeg ikke trodde de ville være i glad meg, men fordi jeg var redd for å skuffe dem: «Nei, antagelig vil jeg aldri komme hjem med en kjekk svigersønn.»

Heldigvis er de fortsatt glad i meg, og jeg er trygg på at jeg ikke skuffer dem ved å være meg selv.

De siste par ukene har jeg likevel tatt meg selv i å bli sint. Mulig jeg tidligere har vært naiv, for selv har jeg aldri opplevd å bli diskriminert på grunn av legningen min. Ikke direkte i hvert fall. Men når jeg den siste tiden har lest meg gjennom diverse kommentarfelt på Facebook, har jeg blitt både skuffet og sint.

Jeg kunne ha skrevet mye i et forsøk på å overbevise deg om hvorfor jeg mener en årlig Pride-markering fortsatt er viktig, også i Norge. Jeg kunne nevnt at jeg for bare noen dager siden overhørte en gutt i begynnelsen av tenårene kalle kompisen sin «gay» fordi han ikke ville bade, at mange likekjønnede par fortsatt opplever å ikke få gifte seg der de vil fordi kirken deres «ikke har liturgi som passer», eller at homofile ennå ikke får adoptere barn fra de fleste land fordi vi ikke anses som egnede. De rettighetene vi nå har, har vi blitt gitt, og det i løpet av relativt få år.

Les også

Pride-markering: – Det å kun diskutere flagg er å skjule det viktigste – som er å bygge et samfunn med likeverdighet

Men jeg tror kommentarfeltene til norske aviser fra de siste ukene snakker for seg selv – om hvorfor Pride fortsatt er helt nødvendig. Om hvorfor noen fortsatt bruker et par, eller langt flere, år på å fortelle om den de er; på å bli stolt av den de er. Kommentarene under er hentet fra Facebook-sidene til nasjonale og lokale aviser i juni 2020:

«Helt utrulig!!!! Hvis alle som har en annen legning vil bli « anerkjent / godtatt» av oss ANDRE, så slutt å lag så mye styr rundt dere sjøl! Det blir bare dumt.Stå opp for dere sjøl, men ikke vent at hele verden skal være med på hyllesten!»

«Vi burde hatt en dag der alle skulle heise sjørøver flaggene sine. Det hadde vert no det»

«når må vi tvinges til å godta nekrofili? Jeg bare spør»

«Homofile feirer sin legning med flagging og jubalong, det gjer ikkje me heterofile.»

«Minen i deres ansikt vitner imot dem, og de kunngjør sin homoseksuelle synd som Sodoma. De skjuler den ikke. Ve deres sjel ! For de har ført det onde over seg selv. (Profeten Jesaja 3,9).»

«Nå synes jeg det er mer enn nok snakk om Pride og Pride- feiring! Støre blandt andre hopper og roper som en gal i toget. Finnes det ingen større og viktigere saker enn dette i samfunnet. Det ser ut som de homofile klarer seg bra i dag og at de snart tar over alt i samfunnet.»

«Lure på koffer må dæm ha e egen festival?har dæm problem med å aksepter sæ sjøl eller? Må vel laga en hetrofestival å da sekkert, hmmmm merkelig greier, sjønne d ikke æ i vertfaill.....»

«Det finnes mange andre som har det verre en homser og lesber men de skriker ikke etter oppmeksomhet, på tide denne utdaterte «markeringen» avsluttes og andre trengende grupper får like står oppmerksomhet og ståhei.»

«Vi skal feire alt mulig......syns det blir for dumt å feire at folk er homoer eller lesbiske.....Kan dem ikke bare leve livet sitt i ro og fred, så blir det ikke så mye rabalder. Er jo liksom om og gjøre å få feiret dette storslagent. Om å gjøre å ha den beste feiringa land i mellom. Når skal vi feire oss hetro da? Er det det vi gjør 17.mai, så kan de andre bli med under det ? ta det helt med ro, jeg vet hva 17. mai er ) Fargerikt kan sikkert være bra, men ikke lag så mye ut av det.»

LES OGSÅ KOMMENTAR: Ikke sint – bare veldig, veldig skuffet

Nå er «Pride-måneden» snart over og jeg for min del gleder meg allerede til en en stor markering med regnbueflagg og parade neste år.

Og jeg håper mange vil være med!

Les også

Tine-Mari arrangerte Pride-kortesje: – Jeg hadde aldri forventet et slik engasjement

Kommentarer til denne saken