Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt

Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

AnbefalingI mange år hadde jeg et anstrengt forhold til lyrikk. Tolkningsoppgavene på skolen skremte vettet av meg. Hva er motiv og tema. Beskriv rim, rytme og språklige bilder. Hva handler det egentlig om? Du kunne ikke bare lese et dikt. Det skulle tolkes. Det var vanskelig og skummelt. Da føltes det mye tryggere å lese romaner.

Jeg har omsider ristet av meg lyrikkangsten. Jeg leser ikke mye lyrikk, men gradvis mer og mer. Når jeg registrerer bøker på biblioteket blar jeg i bøkene, leser litt for å få et innblikk i hvordan boka er. Oftere og oftere blir det med ei diktbok hjem. Det er dessuten praktisk å lese dikt i en travel hverdag. Det tar ikke lang tid å lese et dikt.

Ingvild Lothes Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt er ei av bøkene som ble med i veska hjem. Både tittelen på boka og omslaget vakte nysgjerrighet hos meg. Det samme med første vers av diktet bak på boka: “det er ingen hemmelighet at jeg er den peneste dama du har ligget med [...]”. Jeg slukte boka i godstolen hjemme samme kveld jeg lånte den. Det var en skikkelig god leseopplevelse.

Jeg i boka er ei ung kvinne. Diktene handler om oppvekst, om overgangen fra jente til ung kvinne. Diktene er veldig direkte. Det er sint og rått, men også hudløst og sårt. Man får litt bakoversveis. En del av diktene handler om seksualitet, ikke nødvendigvis lystbetont. Forfatteren bruker et ganske brutalt språk, og overraskende språklige bilder. Les diktet Simba (s. 30) og filmen Løvenes konge blir aldri mer den samme.

Noe av det jeg liker best med diktene er innslaget av humor, som til tider er ganske mørk: “Jeg foretrekker eldre menn fordi de snart skal dø.” (s. 64). Boka er ganske mørk, men slutten har en mer optimistisk tone. Unn deg denne leseopplevelsen!

Ingvild Lothe er født i 1990 og oppvokst på Stord. Hun er utdannet fra Forfatterstudiet i Bø. Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt er hennes første bok. Jeg håper vi får høre mer fra henne.

Send oss tekst og bilder «

Bidra til Ditt Hadeland! Vi oppfordrer deg til å fortelle om arrangement du har vært på.

Artikkeltags