18-åringen fra Brandbu var med på landslaget i skiorientering sist vinter, og med to VM-gull fikk hun fornyet tillit.

Etter to seirer i junior-NM i langrenn, er hun i tillegg tatt ut på Norges Skiforbunds landslag for juniorer.

- Skiforbundet har satt som forutsetning at jeg prioriterer langrenn dersom konkurransene kolliderer, sier Barbro Kvåle.

40 samlingsdøgn

Som Norges representant på to landslag, må Brandbu-jenta finne seg i å bo i koffert.

- Jeg har ingen oversikt over hvor mange reisedøgn jeg hadde sist vinter. Det jeg vet, er at jeg var 40 dager borte fra skolen. Det er ikke greit, selv om NTG er lagt opp for at vi skal drive idrett på høyt nivå.

Forrige uke fikk hun sesongopplegget av Norges Skiforbund. Det er lagt opp til 40 samlingsdøgn, med start på Toppidrettssenteret 18. mai. I tillegg skal hun være med NTG på høydesamling i Ramsau i Østerrike.

Enda mer trening

Ifølge Barbro Kvåles dagbok, hadde hun 615 treningstimer i 2009. Det blir en time og tre kvarter hver dag året rundt. I tillegg kommer konkurranser og reisene.

- Treningsdosene økes til 675 timer i år. Jeg er blitt ett år eldre, og skal tåle det. Jeg har ingenting imot å trene. Jeg holder på fordi jeg synes det er gøy, og fordi jeg har som mål å bli bedre.

I motsetning til langrenn, er ikke samlingene for skiorientering like spikret.

- Der holder man mest på i helgene. Plutselig blir vi innkalt til en samling, og så trener vi en helg.

Framgang i alt

Vinteren 2010 var året da Barbro Kvåle fikk sitt definitive gjennombrudd både i begge grener.

Det begynte med tredjeplassen i Nordisk juniorlandskamp i langrenn i Finland, og fortsatte med to VM-gull for senior i skiorientering. Da hadde hun ennå ikke fylt 18 år.

- Jeg har ikke noe svar på hvorfor. Jeg ble nummer tre i NM i skiorientering for senior i fjor, i tillegg til en fjerdeplass i junior-NM i langrenn. Da hadde jeg kanskje litt stang ut, mens jeg i år har hatt stang inn hele vegen.

Kontinuitet i treningsarbeidet er en medvirkende årsak.

Bortsett fra noe småtterier ved juletider, har jeg greid å holde meg frisk i hele vinter. Jeg har fulgt treningsprogrammet nøye, og formen har kommet når den skulle.

Vil ikke velge

Barbro Kvåle vet at hun en dag må ta et valg om hvilken av de to idrettene som skal prioriteres. Foreløpig sier hun ja takk til både langrenn og skiorientering.

- Begge grenene er like morsomme. I langrenn er det rett fram og fortest mulig til mål. I skiorientering må man være taktisk flink og bruke kartet riktig, i tillegg til at man skal gå fortest mulig på ski.

Hun regner med å bestemme seg når hun blir seniorløper om to år.

- Hvis du spør i dag, greier jeg ikke å svare. Jeg tar de to neste sesongene og sammenlikner resultatene. Det er vanskeligere å vinne i langrenn, men skulle det vise seg at jeg blir best i skiorientering, får jeg et vanskelig valg, innrømmer hun.

[email protected]