- Jeg bodde i El Paso i Texas på den tiden, hvor jeg studerte psykologi og idrettsvitenskap. Formen var god, og jeg greide OL-kravet to ganger med god margin. Det var ikke godt nok for Norges olympiske komité. De ville ha meg hjem til Norge slik at de selv kunne se at jeg kastet langt nok, sier Ole Haugom.

Han var påmeldt til OL, og navnet hans lyste på tavla på olympiastadion over deltakere i diskos i 1984. Men Ole Haugom dukket aldri opp på arenaen.

- OL-komiteen meldte meg på i tilfelle jeg kom hjem for å greie kvalifiseringskravet. Jeg syntes det ble for dumt ettersom jeg var kvalifisert, så jeg lot det være. I stedet la jeg opp som friidrettsutøver, sier Ole Haugom.

Hennung-mannen er i dag blitt 55 år gammel. Men han er fortsatt mye i mediebildet som daglig leder av sju Avancia treningssentra, i tillegg at han driver eiendomsutvikling. Haugom har vært svært sentral i utbyggingen av Bæssmorjordet og Bæssfarjordet på Gran.

Haugom trener fortsatt, men på et lavt nivå.

- Jeg trimmer litt på mitt eget treningssenter. Ambisjonene om tunge løft er fortsatt til stede, men kroppen sier nei.

Ifølge lederen i Brandbu IF, Odd Hovi, er Ole Haugom ett av de største kasttalentene klubben har hatt.

- Jeg var nok et talent, for da jeg kom med i organisert idrett som 14-åring, begynte jeg ganske snart å vinne konkurranser. Etter to år med systematisk trening, var jeg som 16-åring blant Norges beste både i lengde, høyde og på 100 meter. I tillegg hevdet jeg meg i kastringen.

I junior-NM på Gjøvik i 1973 gjorde Ole Haugom rent bord. Det ble gull i kule, diskos og spyd.

- Jeg husker at banen var målt opp til 17 meter i kule. Odd Hovi var eplekjekk og sa at det kom en utøver fra Brandbu, så her måtte målebåndet strekkes lengre. Jeg kastet 20,44 meter, og satte norgesrekord med flere meter med fire kilos kule.

I 1977 ble det NM-gull i kule for senior. Året etter høstet Haugom NM-triumf i diskos.

- Etter hvert måtte jeg opereres for en dårlig albue, og jeg ga meg med kule, for så å satse bare på diskos.

Som en av Norges beste kastere, fikk Ole Haugom være med på landskamper.

- Jeg var med til Beograd, Barcelona, Warszawa og Helsingfors. Min største prestasjon opplevde jeg da jeg seiret i en juniorlandskamp i Stockholm.

I 1979 fikk Haugom idrettsstipend fra universitetet i El Paso.

- Jeg bodde åtte år i Texas og to i Boulder, Colorado. El Paso hadde på den tiden det beste treningsmiljøet i hele USA, og jeg hadde fin framgang den tiden jeg bodde der.

Da Haugom fikk sin «graduation» i 1986, var det daværende visepresident George Bush som delte ut diplomet.

- Det var en spesiell opplevelse å bli tatt i hånden av USAs neste president, forteller Ole Haugom.