Gå til sidens hovedinnhold

God VM-debut av Nielsen

Artikkelen er over 8 år gammel

Nils Nielsen (31) fra Gran ble onsdag nummer 49 da VM i skialpinisme (Randonee) gikk av stabelen i den franske alpelandsbyen Vallouise.

Ifølge den norske medieansvarlig fra Norges Skiforbund, Kjersti Solvoll Bakketun, har Nielsen levert et solid mesterskap.

Han ble nummer 19 i lagkonkurransen tirsdag, sammen med Lars Erik Skjervheim fra Voss. Løypa var tung og krevende, med lang løpstid.

Nilsen var godt fornøyd med innsatsen i VM, spesielt med lagkonkurransen.

Enkelt forklart går skialpinisme ut på å komme seg fortest mulig fra startområdet og opp til en fjelltopp, for deretter å kjøre raskest mulig ned igjen på de samme skiene.

Førstemann til mål vinner. På turen oppover i terrenget, har utøveren feller under skiene. På toppen tar man av disse før nedkjøringen. Nils Nielsen har tidligere vært langrennsløper. I skialpinisme er han debutant denne sesongen. Han ble blant annet nummer tre i NM i januar. Nielsen bor for tiden i Åndalsnes, hvor han jobber som fjellfører.

– Den individuelle konkurransen som ble gått onsdag, er nok den klassiske randonee-øvelsen. Her går man opp på et fjell, på feller. I noen partier må løperne ha skiene på sekken. På toppen er det av med feller, før de kjører omtrent rett ned, for så å gå opp en stigning til. Her i alpene går konkurransene ofte opp på 3000 meter over havet. I alpelandene er skialpinisme kjempestort med flere profesjonelle utøvere. I Norge er sporten relativt ny, sier Solvoll Bakketun.

Hun legger til at idretten er som tung kondisjonsidrett å regne. Den stiller store krav til høyt O2-opptak og gode skiferdigheter. Ofte balanserer løperne på fjellegger og det hender de må bruke både klatresele og stegjern.