Helene takker hestesporten

FRISK: Helene Strøm takker hestesporten for at hun har kommet seg på beina etter sykdommen ME.

FRISK: Helene Strøm takker hestesporten for at hun har kommet seg på beina etter sykdommen ME.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Helene Strøm fra Brandbu takker hestesporten for at hun har kommet seg på beina etter halvannet år med sykdommen ME (kronisk utmattelsessyndrom).

DEL

Vi møter 18-åringen hjemme på Tingelstad. Hun har nettopp flyttet hjem etter et drøyt år hos mesterryttersken Julie Christiansen i Nørager i Danmark.

Helga før tok Helene bronse­medalje under NM i islandshest.

Kroppen var bly

Uten hestesporten ville jeg ikke sittet her i dag. Det startet høsten 2007. Jeg kom hjem fra skolen og bare sov og sov. Kroppen føltes som bly og jeg ble sliten bare av å skifte stilling i senga. Jeg slet meg gjennom det første året på videregående skole, men neste høst hadde jeg nesten 80 prosent fravær, sier Helene ærlig, og ser på mor Yvonne som nikker gjenkjennende til det meste.

- Det var vanskelig for resten av familien også. Helene gikk med solbriller inne og vi kunne knapt ha på TV-en fordi det forstyrret, sier Yvonne.

Måtte flytte

Det verste med en slik sykdom er at du ser helt frisk ut. Man mister all form for energi og livslyst, og du tror at folk vurderer deg som lat. Heldigvis tok skolen problemene mine på alvor, og jeg har fått god hjelp og forståelse fra første dag, sier hun.

Etter hvert ble Helene rådet til å gjøre noe hun hadde lyst til.

- Jeg har ridd hester siden jeg var fem år gammel og alltid hatt en forkjærlighet for sporten. Jeg søkte to jobber jeg fant på nettet, og takket ja til jobb på hestesenteret til Julie Christiansen. Hun regnes som en av verdens beste ryttere på islandshest, og har lært meg utrolig mye i løpet av året jeg var i Danmark, sier Helene.

Personlig seier

- Det handler om hvordan du skal få det beste ut av hestene. Hun kommuniserer på en spesiell måte med hestene, og det tette samspillet gjenspeiler seg i konkurransene. Jeg har knapt nok vært i en finale før, men under NM sist helg tok jeg bronse i NM i T2 på hesten Bjørgvin. Det var en stor seier for meg personlig. Den største utfordringen i denne klassen er at hesten skal ris på helt løse tøyler. Det betyr at man må lede hesten gjennom prat og signaler med knærne, sier Helene.

Hun gleder seg over å være hjemme hos familien igjen, og starter opp igjen skolegangen i andreklasse på Hadeland videregående skole i Brandbu til høsten.

- Jeg føler meg frisk igjen, og har satt meg som mål å bli veterinær. Jeg ønsker å studere i USA eller Danmark. I tillegg har jeg som mål å kvalifisere meg til Nordisk i islandshest neste år, sier 18-åringen og smiler bredt.

Artikkeltags