Årsaken er rett og slett at et JIF-tap mot Spa/Bra trolig fører til at Eidskog rykker ned fra 3. divisjon. Dermed får det konsekvenser for 4. divisjonsavdelingen i IØFK og ikke i Buskerud.

Hvis Jevnaker slår Spa/Bra i siste kamp, og Eidskog slår Lørenskog 2, rykker Spa/Bra ned. Dette får konsekvenser for 4. divisjon Buskerud. Her må vi ta forbehold om nedrykk i andre divisjoner, men i ytterste konsekvens er dette resultatet. Alle kampene i 3. divisjon og 4. divisjon spilles samtidig lørdag.

Ikke Fair Play

– Det gagner ikke fotballen slik Jevnaker har opptrådt i de siste kampene. De stiller med 4. divisjonslaget i 3. divisjon og motsatt slik at andrelaget skal berge plassen. Det er alt annet en Fair Play, sier fotballformann i Eidskog, Sven Stolpe til Hadeland.

Han tror dessverre at nedrykkstoget er kjørt før siste kamp.

– Vi frykter at Jevnaker fortsetter i samme sporet som de siste kampene. Det betyr at Spa/Bra får lett match og berger plassen. Det er trist at manglende Fair Play skal føre til nedrykk. Vi er en klubb som satser seriøst, men har havnet i nedrykksstriden som følge av skader og at mange har reist ut for å begynne på skole. For små klubber i distriktene er det små marginer, sier Stolpe. Klubben har den gamle KIL-spilleren Charles Berstad som trener.

Følger reglene

I jevnakerleiren er man klare på at ingen bryter noen regler.

– Vi går alltid på banen for å vinne fotballkampene, sier lagleder for Jevnaker 2, Vegard Smestadmoen.

– Men dere kan påvirke resultatet gjennom valg av spillere?

– Det er ingen hemmelighet at vi har brukt A-spillere på B-laget for å berge B-lagets plass i 4. divisjon, men det gjør de fleste andrelag i løpet av sesongen. Samtidig er det veldig viktig spillerutvikling for de unge juniorene som har fått spilt i 3. divisjon, sier Smestadmoen.

Han tror det blir mer synlig på tampen av sesongen når konsekvensene blir så store.

– Vi forholder oss til regelverket på samme måte som lagene i Tippeligaen og Adeccoligaen gjør. I fjor høst ble vi offer for at AaFK 2 plutselig trengte poeng i de siste kampene. B-laget vårt mot Åmot blir trolig det samme som slo Åssiden, sier styreleder i JIF Fotball, Otto Olsen.

Han støtter regelverket og mener en egen serie for andrelag vil være umulig både sportslig og økonomisk.

Daglig leder i Buskerud Fotballkrets, Odd Magne Olsen, sier at kretsen forholder seg til at klubbene følger regelverket.

– Per definisjon er det klubbene selv som bestemmer reglene gjennom vedtakene som fattes på tinget. Høsten er høytid for diskusjon av andrelagsproblematikk fordi resultatene får så store konsekvenser, sier Olsen.