Kevin Harbosen fra Jevnaker har aldri spilt en ekte sjakkturnering. Søndag debuterer han live på NRK 1 – mot verdensmester Magnus Carlsen.

– Jeg både gleder og gruer meg. Tankene svirrer rundt ulike åpninger og hvilken strategi jeg skal velge.

19-åringen tror nesten ikke det er sant at han skal spille mot selveste Magnus Carlsen.

Topp 100 på nettet

Harbosen har alltid vært sjakkinteressert, men hobbyen tok litt av etter at Magnus Carlsen tok sin første VM-tittel i fjor.

– Jeg lastet ned appen til Magnus Carlsen. «Play Magnus» er laget slik at man skaffer seg poeng hvis man slår Carlsen på ulike alderstrinn. Den første seieren tok jeg mot Magnus Carlsen som 5-åring, sier Harbosen.

Her kan du følge sendingen direkte

Senere skulle det bli verre og verre.

– Jeg slet med å slå Carlsen som ni og tiåring, men etter hvert klarte jeg å komme meg inn på listen over de 100 beste spillerne. Det ga ekstra god poengscore da jeg slo Carlsen som 13-åring. På det tidspunktet var han Stormester, men jeg tapte sikkert 30 ganger før jeg klarte å vinne, sier Harbosen.

Han deltok i en konkurranse hvor noen av de beste på listen (topp 100) kunne få møte verdensmesteren. Nylig dukket en spesiell mail opp i innboksen. Den var fra NRK.

– Jeg fikk beskjed om at jeg var en av 16 spillere som var plukket ut til å delta mot Carlsen.

– Jeg skal spille mot han på laget som heter «de forhåndskvalifiserte», sier Harbosen og innrømmer at det kiler veldig i magen om dagen.

Til daglig er han elev på dramalinja ved Hadeland videregående skole.

Sjakk er kult

– Det er morsomt at nerdespillet sjakk plutselig har blitt kult. Før spilte jeg mer data enn sjakk, men de to siste åra har det snudd, sier 19-åringen som prøvde en rekke idretter i yngre dager.

– Jeg har prøvd fotball, skiskyting, turning og skeleton (man ligger flatt på en kjelke) for et par år siden. Det var veldig fartsfylt.

– Kommer du til å satse offensivt mot verdensmesteren?

– Jeg har uansett ingenting å tape, så det gjelder å satse helt fra starten.

– Hvis du vinner?

– Da legger jeg opp.