Klar for Finnmarksløpet

KLAR: Nina Skramstad gleder seg til en uke med naturopplevelser bak koppelet på 14 løpssterke alaskahuskyer. Hun er godt forberedt på at det blir lite søvn, og at milene på sleden kommer til å merkes både i fotsåler og rygg. Begge foto: Privat

KLAR: Nina Skramstad gleder seg til en uke med naturopplevelser bak koppelet på 14 løpssterke alaskahuskyer. Hun er godt forberedt på at det blir lite søvn, og at milene på sleden kommer til å merkes både i fotsåler og rygg. Begge foto: Privat

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Nina Skramstad fra Brandbu gleder seg til vakre opplevelser sammen med hundene på vidda, og er godt forberedt på ei ukes slit med tildeles ekstreme værforhold.

DEL

Tirsdag ankom Nina Skramstad og hundene i Team Skramstad Monsen endelig Alta etter en treningsperiode i svenske Jokkmokk. Grundige forberedelser og opptil seks treningsdager i uka siden august ligger til grunn før den målbevisste hundeføreren i morgen kan legge ut på sin første etappe i årets Finnmarksløp.

- Jeg har et topptrent spann. Samtidig vet jeg det er mange gode spann med i år, blant annet flere kvinner. Målet mitt i denne sylskarpe konkurransen er topp 10, sier Nina Skramstad.

14 hunder i spannet

I Jokkmokk var hele kobbelet på 20 hunder med, men det var likevel ikke vanskelig å velge hunder til konkurransespannet på 14.

- Seks av hundene mine er enten for unge eller for gamle, så faktisk har jeg ingen å velge blant. På grunn av at én til to hunder i tillegg er skadet, har jeg vært så heldig å få låne to knallgode hunder fra kjørevenner, sier Nina lettet.

Bortsett fra de lånte hundene er spannet i hovedsak det samme som hun dro i land fjorårets sjetteplass med, og ble beste kvinne. Skulle hun i år klare å slå de som var foran seg på lista i fjor vil hun høyst sannsynlig bli sammenlagtvinner for 08 og 09, og vinne en Saltdalshytte til 450.000 kroner.

Første kvinne

På nyåret gikk Nina Skramstad i mål som vinner av åpen klasse i Gausdal Maraton. Med det ble den ambisiøse hundekjøreren første kvinne som seiret i et terminfestet langdistanseløp i Norge. Likevel er det mye som skiller det 200 kilometer «korte» løpet fra Finnmarksløpet, som er Ninas virkelige mål denne sesongen.

Finnmarksløpet er på 1000 kilometer og varer én uke. Hver deltaker følger sin egen kjøreplan spekket med taktikk og strategi, blant annet med når man tar de pålagte pausene. I tillegg byr Finnmarksløpet på voldsomme snø- og værmessige utfordringer, forklarer Nina Skramstad.

Den siste tiden har gått med til logistikk og pakking av utstyr. Blant annet er ikke mindre enn 800 potesokker til en verdi av 10.000 kroner pakket ned.

Hundene prioriteres

Hundene løper med potesokker under hele løpet for ikke å få potesprekker. I tillegg smører jeg med potesalve. Nesten alle hundekjørere bruker «spenesalve» på boks fra Felleskjøpet, forteller hundekjære Nina som setter hundene foran seg selv i et så krevende løp som de nå har foran seg.

Hun bruker mye tid på å stelle, fôre og pleie hundene underveis på sjekkpunktene. Tilstrekkelig nærings- og væskeinntak hos hundene er ikke bare nødvendig, men svært viktig.

Opptil flere ganger på hvert sjekkpunkt får hundene en grøt bestående av kjøtt og laks, samt høyaktivitets tørrfôr blandet med varmt vann. Underveis mellom sjekkpunktene får de i tillegg snackspølser, laks, kvernet reinsdyrkjøtt eller tørrfôrkuler omtrent annenhver time, forklarer den erfarne hundekjøreren, som mener mange jegere har mye å lære for å holde energien oppe på jakthunden sin i løpet av mange jaktdager.

Ble nominert

I fjor var Nina én av tre som ble nominert til prisen for beste hundestell undervegs i løpet. Den beste belønningen for en hundeelsker er større elleve av 14 hunder var med helt inn til mål, og det var flere enn noen av konkurrentene.

GPS er et moderne hjelpemiddel som mange av deltakerne benytter, men som tidligere o-løper sverger Nina til kart og kompass. Løypa er sirlig nedtegnet på 1:50.000-kart. Hun er aldri redd for å kjøre seg bort, og er godt utrustet for både snø, vind og kulde. I sleden ligger obligatorisk utstyr klart om situasjoner skulle oppstå.

God kontakt

Ideelt er det ikke å motta nye hunder få dager før start, men Nina vet at én av hennes sterke sider er nettopp å oppnå god kontakt. Mye tid er tilbrakt sammen med hver enkelt hund for å komme inn i hodet på den, og for at hundene skal stole på henne.

For dårlig kontakt med hundene kan i verste fall resultere i parkering. Slik vi husker det skjedde for eks-samboer Lars Monsen da han bare hadde 50 kilometer igjen av Finnmarksløpet 2007. I klippet fra «Nordkalotten 365» på NRK så vi hundene som la seg ned og nektet å rikke seg.

Selv om Lars dessverre mistet flere plasseringer på grunn av dette ble det i det minste kjempebra TV, sier Nina som tross alt ser det positive i etterkant.

Oppgaven som lederhund går på omgang, og underveis får hundene mye ros. God stemning og motiverte hunder er Ninas oppgave.

- Vi er et team, og jeg trives best på sleden når hundene får jobbe i fred. Derfor maser eller kjefter jeg aldri på hundene. Vi skal ha det moro og nettopp derfor jeg driver med hundekjøring, avslutter en uthvilt og løpsklar Nina Skramstad.

Artikkeltags