Lever i beste velgående

TEST: Instruktør Johnny Hundershagen viser hvordan man håndterer velt med kajakken.

TEST: Instruktør Johnny Hundershagen viser hvordan man håndterer velt med kajakken.

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Kajakkgruppa til Brandbu IF er ikke den som får de største overskriftene, men gruppa har like fullt eksistert siden starten på 1970-tallet.

Forrige uke arrangerte de et tredagers kajakkurs på Ulsnestangen. Ni deltakere fra Hadeland gjennomførte det 16 timer lange kurset. Ove Nordberg fra Brandbu tok over ledervervet for 13 år siden.

– Vi er ei gruppe som baserer driften på sommeraktivitet. Totalt er vi om lag 15–20 aktive, sier Nordberg.

God trening

– Kajakk er undervurdert som treningsform. Vi har flere skiløpere og friidrettsfolk som bruker kajakk som en del av treningen. Det er spesielt bra for musklene i overkroppen og midjen, samt koordinering og balanse. Et par av deltakerne på kurset fortalte om ryggsmerter som forsvant etter noen timer i kajakk, sier Nordberg.

Han understreker at gruppa legger stor vekt på sikkerhet. Det betyr at folk må kunne svømme for å padle. Sjøvett og sikkerhetskurs er også påkrevd.

– Hva er den største utfordringen for nybegynnere?

– Det er frykten for å snurre rundt. Hvis man gjør leksa si på forhånd, så er frykten ubegrunnet. Vi har en trekksnor som bidrar til at man kommer løs hvis uhellet er ute, sier Nordberg.

Den ene dagen på kurset fikk en deltaker oppleve at sjøen kan være lunefull.

– Det blåste opp mens vi padlet på Randsfjorden. Vi fikk bølger, regn og en velt. Vedkommende hadde gjort leksa si slik at alt gikk bra, sier Nordberg.

Kurs for sikkerhet

Kursleder Johnny Hundershagen fra Nes i Odal sørget for at deltakerne fikk prøve alt fra ulike padleteknikker til livredning.

Audhild Haugestøl Strømnes og mannen Hans Johan Strømnes fra Lunner var to av deltakerne på kurset.

– Vi har kjøpt kajakk til oss selv og ungene, og følte at vi trengte et kurs for alle sin sikkerhet. Vi har lært mye om teknikk og livredning. Et lærerikt kurs, sier Haugestøl Strømnes.

Fakta

Klubb: Brandbu IF, kajakkgruppe, 20 aktive

Forbund: Norges Padleforbund (16.500 medlemmer fordelt på 110 klubber)

Artikkeltags