JEVNAKER: 43-åringen fra Jevnaker løper 100 kilometer i uka. Hun gjennomførte 24 maratonløp i 2013. I år har hun løpt 26 maraton så langt. Ingen i Norge har flere. Sist helg løp hun Karmøy Maraton (4,28) på lørdag og Vintermaraton på Jessheim (4,45) på søndag.

Alt var svart

For fire år siden var situasjonen snudd på hodet.

Titina Bakken føler seg tom for krefter. Hun sover enten veldig mye eller ingenting.

– Jeg var ofte deprimert og synes livet var et ork. Det var som å befinne seg i et svart hull. Etter hvert ble jeg sykemeldt fra jobben som sykepleier, sier hun og rister på hodet mens hun forklarer hvordan hun bokstavelig talt løp seg opp og ut av dvalen.

– Jeg måtte snakke hardt til meg selv. Ta deg sammen, Titina! Jeg hadde aldri trodd at dette kunne skje meg. Jeg kunne sove ett døgn, men klarte å skjerpe meg når ungene var hjemme. Husarbeidet og ungene tok alle kreftene mine, sier hun.

Jeg var sykemeldt i 3,5 måneder. I denne perioden måtte jeg tvinge meg fram og gjorde alt jeg kunne for å komme tilbake i arbeidslivet. Jeg begynte med små gåturer og korte joggeturer. Frisk luft gjorde meg godt. Jeg kjente at treningen ga meg ny energi. Joggeturene ble lengre. Utholdenheten bedre. Jeg begynte med konkurranser og plutselig så har jeg løpt 80 maraton. Det er helt utrolig. Det var som å få livet tilbake, sier hun og stråler ut positiv energi.

Titina har også drevet med kampsport og har rødt belte i taekwondo.

Hun er født og oppvokst på landet i Romania. Der var det turn på skolen og ingen løping.

Det var kjærligheten som brakte henne til Norge. Sammen med sin norske mann flyttet hun først til Hammerfest i Finnmark. Hun tok først to års hjelpepleierutdanning. Deretter ble det fire år på sykepleien.

– Det var krevende i starten. Jeg måtte lære engelsk og norsk fra bunnen av. Det hjelper lite å kunne rumensk, russisk og fransk, sier hun og smiler

Maratonløper fra Jevnaker

Kosthold og hvile er viktige ingredienser i livet til Titina. Før maraton spiser hun mye bacon og fett. Energibarer underveis er viktig for å holde energien på topp.

– Utenom løpene spiser jeg normal sunn kost. Jeg har tatt av nærmere 20 kilo siden jeg startet med løping, men det kom av seg selv, sier hun.

– Hva motiverer deg?

– Først og fremst den fantastiske naturen som er her i Norge. Jeg blir glad av å kjenne at kroppen fungerer. Jeg ser aldri på klokka når jeg løper, og har lært meg å løpe med vannflaske. Nok næring før, under og etter løp er helt nødvendig, sier hun.

– Hva gjør du når beina verker og de negative tankene kommer?

– Alle som løper vet at maraton gjør vondt. Man må jobbe mentalt og glede seg over de små tingene mens man løper. Jeg hører på musikk og skyver de negative tankene ut av hodet. Det handler om å tvinge seg selv til å flytte ett bein foran det andre, og tørre å flyte grensene for smerte og vilje, sier milslukeren fra Jevnaker.

Løp i 24 timer

Titina trener og løper når hun føler for det. Det vil som regel si nesten hver dag. Hun er norgesmester i sin klasse i 24 timersløp. Da løper deltakerne i 24 timer under tribunen på Bislett. En runde er på 546 meter. Titina løp 139 kilometer og 400 meter på 24 timer! – Det var helt uvirkelig å klare den prestasjonen. Bare det å holde seg våken var en kraftprøve i seg selv, sier hun. Hun har NM-sølv fra sin klasse på 100 kilometer (12,18).

Mye helse

Titina Bakken mener at mange «vanlige» personer kunne klart det samme som henne hvis de hadde bestemt seg for å endre livsstil.

– Jeg tror mange som sliter med psyken og er langt nede har mye å hente på trening og generell aktivitet, sier hun.

– De må komme seg ut av sofaen og begynne i det små. Etter hvert som formen blir bedre kan det være lurt å sette seg små mål. Det å løpe en mil i Oslo Maraton er for mange en fin gulrot å trene mot i starten.

Titina Bakken er ikke i tvil om at løpingen hjelper henne til å takle en hektisk hverdag både på jobb og privat.

Fakta

Navn: Titina Bakken

Alder: 43 år

Yrke: Sykepleier

Sivilstatus: Tre sønner på 18, 16 og 14 år.

Pers på maraton: 4,13 (Hornindal Maraton)

Målsetting: Passere 100 maraton i løpet av 2015, løpe fem maraton på fem dager.