Rekordtidlige løyper

PLASSERES HER: Lederen i Lygna skisenter, Terje Nilsen, viser hvor det nye kjøletårnet skal bygges. Vannet i Svarttjern holder fem grader når det pumpes opp, men etter at det har passert gjennom kjøletårnet, har temperaturen sunket til null.

PLASSERES HER: Lederen i Lygna skisenter, Terje Nilsen, viser hvor det nye kjøletårnet skal bygges. Vannet i Svarttjern holder fem grader når det pumpes opp, men etter at det har passert gjennom kjøletårnet, har temperaturen sunket til null.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Med det nye kjøletårnet på plass om en måned, kan Lygna skisenter garantere skiløyper allerede i begynnelsen av november.

DEL

- Vannet pumpes opp fra Svarttjern, og på vei ut i snøkanonene, passerer det gjennom kjøletårnet. Her reduseres vanntemperaturen til null grader. Det betyr at vi ikke lenger er avhengig av kuldegrader for å lage skiløyper, sier leder i Lygna skisenter, Terje Nilsen.

Dersom det ikke skulle bli unormalt varmt i høst, lover Nilsen at den korte traseen på 2,5 kilometer står ferdig cirka 8. november.

Ett av tre på Østlandet

Lygna skisenter blir det tredje stedet på Østlandet med kjøletårn. Per i dag finnes det tilsvarende nedkjølingsanlegg på Beitostølen og Natrudstilen ved Sjusjøen.

Virkningen av kjøletårnet gjør at det heretter kan produseres snø på Lygna ved null grader, ikke fem minus som man tidligere var avhengig av.

- Vi ønsker å være offensive og tilby skiløyper på et så tidlig tidspunkt som mulig. I fjor begynte vi å jobbe med løypene 20. oktober. Etter fire dager hadde vi 450 meter med snø. 2,5-kilometeren sto klar 5. november, men da hadde vi veldig gunstige forhold. Riktignok fikk vi en uke med skikkelig varme i slutten av oktober, men sålen holdt godt, og snøen minket bare ubetydelig.

Koster 350.000 kroner

Terje Nilsen forteller at kjøletårnet har en kostnadsramme på nærmere 350.000 kroner.

- Vi har allerede fått 150.000 kroner av Hapro. I tillegg har Lygnasæter bidratt med et betydelig pengebeløp. Skisenteret har også sendt søknader til næringslivet om støtte, og jeg har god tro på at vi kommer i mål ved hjelp av sponsorer og bidragsytere, sier Terje Nilsen.

Lygna skisenter har de siste årene vært ett av få snøsikre steder på Østlandet. Det har ført til at klubber fra andre distrikter har leid anlegget for å få arrangert skirenn.

- Vi tok noen grep allerede i fjor slik at vi ble mindre avhengig av kuldegradene enn før. Vi greide å holde Svarttjern oppe ved å bruke kompressor og boblerør. Det førte til at vanntemperaturen hadde sunket fra fem til 2,5 grader da det nådde snøkanonene. Med det nye kjøletårnet på plass, greier vi å senke temperaturen ytterligere. Det er viktig med tanke på å komme i gang tidligst mulig med snøproduksjonen.

To norgescuprenn i vinter

Lygna skisenter skal arrangere flere store renn denne vinteren, blant annet norgescup både i skiskyting og langrenn.

Lygna skiseter er 25 år i år, og søndag 4. desember blir det jubileumsrenn. Da skal vi ha sonerenn for unger i alderen åtte til ti år, mens det er landsrenn for øvrige klasser. Helgen etter skal vi ha norgescuprenn i skiskyting for senior og junior, og da kommer alle som ikke deltar i verdenscupen.

Det største arrangementet skjer i perioden 6.8. januar 2012.

- Vi skal arrangere norgescup i langrenn for junior. Da regner jeg med 600 deltakere både fredag, lørdag og søndag. Og vi er ikke avhengig av været, sier Terje Nilsen.

Artikkeltags