– Helt rått! Det var kommentaren til Hans-Anders Brænden (20) etter hans første kjøretur siden 2012.

Han fikk nylig kjøre en bilcrossbil på Gardermoen, og har knapt ord for følelsen.

– Det var veldig spesielt. Men det beste var at den gode kjørefølelsen var der med en gang. Jeg måtte nesten holde igjen foten på gasspedalen, sier Brænden.

Kraftig sammenstøt

Vi skrur tiden tilbake til 24. desember 2012.

Hans-Anders er på vei hjem til julemiddag etter jobb i Oslo. Plutselig smeller det. Hans Anders skader seg stygt i en frontkollisjon på riksveg 4 ved Harestua. På selveste julaften.

Han ble fraktet med helikopter til Ullevål sykehus. Skadene er omfattende. Han gjennomgikk flere operasjoner, men berget livet. Det gjorde også de to personene i den møtende bilen.

Brænden kom hjem til Vestre Gran til påskeferien i slutten av mars i fjor etter et langt opphold på Sunnaas sykehus.

Drømmer om rallycross

Nå har det snart gått halvannet år siden ulykken. Brænden mistet førerkortet på grunn av skadene, men har ikke gitt opp drømmen om å kjøre rallycross igjen. Unggutten var en av Norges beste juniorførere da ulykken var ute.

– Det var utrolig fint å prøve seg bak rattet igjen. Jeg har gledet meg lenge til dette. Jeg er veldig takknemlig for at Frode Skaar ga meg denne muligheten, sier Brænden.

Han har brukt det siste året til å trene seg opp. Framgangen er stor, men fortsatt gjenstår mye arbeid.

– Mitt store mål er å komme tilbake på rallycrossbanen. Dette er første steg på veien, sier Brænden.

– Jeg har kjent Hans-Anders i mange år. Ulykken gikk veldig innpå alle i motormiljøet. Derfor er det ekstra fint å se at han er tilbake. Bare det å se han tok på seg hjelmen og kjøredressen var stort, sier Skaar.

Vil legge til rette

Han driver firmaet Motorsport Event og tilbyr fart og spenning på Gardermoen.

– Jeg ønsker å legge til rette slik at Hans-Anders kommer tilbake på banen. Ingen kan si når han er tilbake i rallycross, men nå får han i hvert fall kjørt bilcross en gang i måneden. Det var morsomt å se hvor raskt han tok kjøringen, sier Skaar.

Hans-Anders Brænden husker fortsatt lite fra selve ulykken, men treningen gir resultater på alle måter. I slutten av mai skal han til Sunnaas for en ny vurdering.

Han håper å være frisk nok til å få tilbake førerkortet i løpet av året.

Rørt pappa

– Jeg er optimist. Mitt store mål er å kjøre rallycross i 2015, sier Brænden. Han jobber to dager i uka hos Simen Blekkerud i firmaet Bilteknikk på Gran.

– Jeg er veldig glad for at Simen gir meg mulighet til det. Det betyr veldig mye å ha en jobb å gå til. Dessuten er jeg med motorkameratene og skrur så ofte jeg kan, sier 20-åringen fra Vestre Gran.

– Vi er veldig glade for at treningen gir resultater og at framgangen fortsetter. Det var stort å se ham tilbake på banen, sier pappa Olemann Brænden.