KUUSAMO: – Dette var veldig bra av Barbro Kvåle. Innsatsen hennes her i Finland, er mer enn godkjent, skrøt landslagstrener Roar Hjelmeset.

Barbro Kvåle fra Brandbu tok sine første verdenscuppoeng i åttende forsøk. 22-åringen fra Brandbu, som representerer Lillehammer, ble beste U23-løper, og var ikke veldig langt unna en plass i semifinalen på sprinten i Kuusamo lørdag.

Med tredjeplass i et kvartfinaleheat bestående av knallsterke løpere som Kikkan Randall, Hanna Falk, Celine Brun-Lie og Therese Johaug, innfridde Barbro med en storfin 15. plass.

Veldig gøy

– Det var veldig gøy å få prøve seg mot de aller beste. Men jeg visste ikke hvem jeg møtte i mitt kvartfinaleheat før jeg sto på startstreken. Jeg valgte bevisst å ikke bry meg om det før jeg startet, sa en fornøyd Barbro Kvåle.

Målet var å gå til kvartfinalen. Det klarte hun med 22. plass i prologen, selv om skiene lugget så hun var nær på å «gå på trynet» på toppen av den siste, lange motbakken.

– Men jeg hadde en god plan i dag, og føler jeg lyktes med å følge den slik jeg hadde planlagt. Jeg gjorde alt riktig, sjøl om skiene lugget litt. Men det gjorde de for andre også, oppsummerte 22-åringen fra Brandbu.

Litt irriterende

Også i kvartfinalen fikk hun litt kladder under skiene, og måtte se svenske Hanna Falk få ei luke som hun aldri klarte å tette.

– Det var litt irriterende. Jeg må lære å gå av kladdene, sa Barbro, som også har lært mye annet i helga.

– Jeg har bodd sammen med Maiken Caspersen Falla og Celine Brun-Lie. Det er kult å være så tett på de aller beste og se hvor seriøse de er. Både med tanke på leggetid – klokka ti var det «natta» – og i pausene mellom prologen og finaleheatene. Jeg har fortsatt mye å lære, innrømmet 22-åringen fra Hadeland.

Sjøl om hun ikke var langt unna en semifinaleplass, ser hun også at det fortsatt er et godt stykke fram til de aller beste.

Håper på nye sjanser

– Men det gir meg bare motivasjon til å jobbe videre. Jeg håper i hvert fall på flere sjanser etter det jeg har vist her, sa Barbro.

Ikke minst var det viktig å gå videre fra prologen, noe som har vært en utfordring tidligere. Det er også trener Roar Hjelmeset enig i.

– Det må hun ta med seg videre. Barbro var god i hele dag. Det er litt forskjell på Beitostølen og Kuusamo, men at hun ble nummer tre i et tøft kvartfinaleheat og leder U23-cupen etter det første rennet, er mer enn godkjent, gjentok landslagstrener Roar Hjelmeset.