Gå til sidens hovedinnhold

– Aldri sett maken til HRB-saken

Artikkelen er over 7 år gammel

BI-professor Petter Gottschalk kaller underslaget i HRB «helt vanvittig».

Mannen som forsker på økonomisk kriminalitet og ofte omtales som en av landets ledende eksperter på området, forteller at 17,8 millioner kroner i utgangspunktet ikke er store summen innenfor hans fagfelt.

– For hvitsnippforbrytere er ikke dette all verden. Snittet ligger på rundt 40 millioner kroner, og rundt 100 personer dømmes for dette i Norge hvert år. Men det som er vanvittig i denne saken, er størrelsen på selskapet som underslaget er begått i. Relativt sett er underslaget enormt, større enn jeg noen gang har sett maken til, sier han til Hadeland.

– Hvor har styret vært?

Den siktede Lunner-mannen skal ha underslått 17,8 millioner kroner fra han ble økonomisjef i HRB i februar 2011 til ble avslørt i mars 2014. Selskapet hadde i 2012 omsetning på 66,8 millioner kroner og driftsresultat på 4,3 millioner.

– Det er snakk om vanvittige utslag på bunnlinjen, og det er helt utrolig at noen ikke har merket dette. Styreleder er ansvarlig, og hvor har styret vært?

– Hva tenker du om at styret ble gjenvalgt i forrige uke?

– Det er helt utrolig. Styret er etter min mening medansvarlig for å ha gjort dette mulig. De har ansvar for oppfølging og burde selvfølgelig ikke vært gjenvalgt. Samtidig har daglig leder ansvaret for ansettelsen. Det som normalt skjer i slike situasjoner er at generalforsamlingen bytter ut styret, og det nye styret bytter ut daglig leder.

Etter generalforsamlingen forrige uke kommenterte styreleder i HRB, Kai Glemmestad gjenvalget slik:

– Vi opplever å ha tillit fra eierne i nåværende situasjon. Det framkommer alvorlig kritikk i rapporten, men jeg vil ikke si noe om hvor den rettes. Nå avventer vi hva eierne kommer til etter å ha hatt utvalget i sving. Da kan vi komme oss videre, uttalte Glemmestad.

Utvalget han henviser til er nedsatt av generalforsamlingen, og skal komme med sin rapport før ekstraordinær generalforsamling i august/september.

– Slett håndverk

Også professor Flemming Ruud, ved BIs institutt for regnskap revisjon og jus, er kritisk til HRBs rolle i saken.

– Hvis det er slik at vedkommende fortalte arbeidsgiver om tidligere fengselsdommer for økonomisk kriminalitet, burde det i alle fall vært utøvd særlig streng kontroll over selskapets økonomi. Dette høres ut som veldig slett ansettelseshåndverk. Og det er styret som i utgangspunktet må ta det ansvaret, mener Ruud.

Aktørene som eier HRB er 100 prosent offentlig eid. Det samme er Hadeland Energi, der den siktede først ble ansatt.

– I offentlig eide selskaper er det ofte politikere som velges til styrene. De har ikke nødvendigvis kompetansen som selskapet trenger. Da kan det også oppstå situasjoner hvor de ansetter folk de kjenner. Forholdene kan bli små, mener Ruud.

Kommentarer til denne saken