Bygdegründeren i Tingelstad

Ann Therese Ekeren Skari

Ann Therese Ekeren Skari Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Ann Therese Ekeren Skari ble denne uka tildelt Bygdeutviklingsprisen i Oppland for 2012. Nå har hun nye ideer.

DEL

«Ideen er unik og nyskapende, og vi er ikke kjent med tilsvarende virksomheter. Hun har skapt sin egen arbeidsplass der gårdens ressurser blir utnyttet med et nytt og annerledes forretningskonsept».

Dette er skrevet av juryen som onsdag kveld delte ut «Bygdeutviklingsprisen i Oppland for 2012» til Ann Therese Ekeren Skari, først og fremst for suksessen med nisjebutikken Dåpstradisjon på gården Aschim Nordre.

«Kjøkkenbenkbutikk»

Da Ekeren Skari i 2008 tok med seg utsalget av håndsydde dåpskjoler til den en restaurerte og påbygde smia, følte hun nærmest at målet var nådd. Hun hadde flyttet ut av den gamle kjelleren i bryggerhuset og i tillegg klart å lage et dåpsmuseum vegg i vegg med systua.

– Det var et stort skritt fra å drive med «kjøkkenbenkproduksjon» slik jeg gjorde de første årene, og alt har egentlig blitt slik som jeg ønsket meg på forhånd, forteller hun.

– Større potensial

Men Ekeren Skaris drømmer har vokst i takt med responsen fra publikum.

– Jeg har kunder fra hele landet, og det er et jevnt og godt besøk av turistbusser innom for å kikke i museet. Derfor ser jeg på mulighetene for å utfylle potensialet her på gården, sier hun.

Mer detaljert ønsker hun ikke å uttale seg før planene materialiseres for alvor.

– Jeg holder kortene tett til brystet enn så lenge. Men jeg kan si så mye som at prispengene kommer godt med. De skytes inn som en investering, sier dåpsgründeren.

Har nominert før

I tillegg til heder og anerkjennelse betyr nemlig bygdeutviklingsprisen at 50.000 kroner tikker inn på Ekeren Skaris konto de nærmeste dagene.

Som tidligere leder for Brandbu bygdekvinnelag, har hun vært med på å nominere «Hemlaga» på Næs til bygdeutviklingsprisen. Den vant Røykenvik-foretaket i 2004. Men hvem som nominerte henne vet hun ikke.

– Men jeg fikk vite at jeg var nominert for en god stund siden. For tre ukers tid siden fikk jeg vite at jeg kom til å vinne, men har måttet holde tett fram til nå, forteller Ekeren Skari.

Kulturarv

Hadeland er innom Aschim Nordre noen timer før selve utdelingen foregikk på Øyer.

– Det er kjempemoro å bli tildelt en slik pris, og anerkjennelsen gir motivasjon for videre arbeid, sier Ekeren Skari.

Men det er ikke priser og pokaler som inspirerte henne til å starte opp.

– Jeg ønsket å ta vare på gammel, norsk håndverkstradisjon. Teknikker som metallkniplinger og nupereller er det ikke så mange som bruker lenger. Det er en del av vår kulturarv, sier hun.

I tillegg til Dåpstradisjon planlegger hun den tredje utgaven av «Damene på gården» neste sommer. Også dette tiltaket trekkes fram av juryen.

– Jeg har mange kunder innom som er nysgjerrige på gårdsdrift. Samtidig var det etterspurt en arena der folk kunne vise fram godt håndverk. Dermed ble «Damene på gården» til, sier hun.

Se bilder fra Damene på gården"

Artikkeltags