Gå til sidens hovedinnhold

Bygger kanoer av trær

Artikkelen er over 9 år gammel

Ungene i Småtjern naturbarnehage padler egenbygd kano av furu. Nå utvides marinaen med en kano av gran.

Ingen vet helt hvem som fikk ideen om å bygge en kano. Men for et år siden deiset det over ende ei furu som følge av vindkast. Deler av furustammen er nå en kano som ungene i Småtjern naturbarnehage har stor glede av. Dessuten har de vært med på å bygge den selv. Særlig Andreas Nyborg (5) har vært ivrig.

Arbeidet begynte der furua hadde falt. Da kanoen var lett nok ble den båret til vannkanten, der siste hender på verket ble lagt. Nå er det ei gran som skal bli kano. Med plass til to. Dobbelt så mange som kan bruke furukanoen. Andreas er i gang med arbeidet.

Pappaen min har sagd ned treet. Vi har brukt tegning, men den er hjemme. Først brukte vi motorsag. Du ser det er skjært striper i treet, så hogger vi ut resten der vi skal sitte, forteller Andreas, som er mest bekymret over om journalisten noterer alt han sier.

Bjørnhild

Motorsag er relativt moderne. Kanobyggingen i Småtjern har også hentet prinsipper fra stein- og jernalder.

- Furukanoen ble brent på den enes sida og hult ut etterpå, forteller Andreas.

- Vi brente hull i en annen kano en gang, tilføyer Trygve Kjeksrud.

- Furukanoen er døpt. Båter skal ha et jentenavn. Hun var med på å bygge kanoen selv, men nå har Bjørnhild Nygård begynt på skolen.

- Vi døpte den Bjørnhild fordi hun var med mye på å lage den, forklarer Andreas.

Men å forklare folk om bygging av grankano er en ting, det er mye mer gøy å vise besøkende hvordan furukanoen fungerer og dermed rusler vi på skogssti til Småtjern, som har gitt naturbarnehagen navnet.

Kanoidyll

Småtjern er badeplass om sommeren og skøyteis om vinteren. Nå er det et kanoeldorado for ungene. Andreas viser først hvordan furukanoen fungerer. Den veier om lag 40 kilo, og ligger stødig og trygt i vannskorpa. Dessuten har kanoen en støtteflotør.

Ungene kvir seg lite for å padle furufarkosten rundt på tjernet, med vest og følgebåt som sikring.

- Nå kan du ta et bilde til, sier Andreas, etter å ha overlatt kanoen til Vilde Berge. Det er ingen utstrakt sjenanse i lokal båtbyggervirksomhet, men imøtekommenhet og stor tålmodighet overfor gjester.

Trygve Kjeksrud padler like så godt over tjernet. Ungene har kjapt funnet ut av padleårebruk og manøvrering. Nå er furuleggen som ble kano såpass smal at det kun går unger i den. Farmora i furua får vente, men kanskje grankanoen blir stor nok? Og kanskje det etter hvert blir trekanoutleie og myldrende liv ved det idylliske tjernet?

Uansett er det helt gratis å bruke trevirke, men det går mange arbeidstimer med på å hule ut en kano fra et tre. Det vet Andreas Nyborg og båtbyggerne i Småtjern mye om.