Gå til sidens hovedinnhold

Dårlig skodde dødsmaskiner

Artikkelen er over 6 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I helgen skjedde det en alvorlig utforkjøring på riksveg 4. Rett på utsida av grensen til Lunner kommune, ved jordstasjonen i Nittedal, seilte en minibuss av vegen. Det var seks personer i bilen. En person ble fløyet til sykehus, angivelig med kritiske skader. De fem andre ble kjørt med ambulanse til Ahus. Heldigvis viste det seg at skadene på den hardest skadde ikke var så ille som først antatt.

Politiet på stedet opplyste til pressen at bilen var skodd med slitte sommerdekk. Ulykken skjedde 7. desember, og absolutt i det vi definerer som en vintermåned. Ifølge vegtrafikkloven er det førers ansvar å sikre at bilen er skodd og rustet for gjeldende vegforhold. Vi har allerede hatt mange dager hvor nettopp vegforholdene har krevd at kjøretøy er skodd for vinteren.

Det er skremmende at det er så dårlig skodde kjøretøy langs vegene. Det er til fare for alle, både for dem som er i det aktuelle kjøretøyet og for andre som ferdes på vegen. De seks som var i bilen var ifølge politiet på veg fra Gjøvik til Rygge. Fem av dem var litauere som var på veg til flyplassen for å komme seg hjem. Bilen var utenlandskregistrert.

Vi kan ikke akseptere at kjøretøy som dette får ferdes på norske veger uten at det får konsekvenser. Føreren er ansvarlig, uten tvil. Hva som er den bakenforliggende årsaken til at et slikt kjøretøy faktisk er i bruk kan en bare spekulere i. Vi går vinteren i møte med visshet om at det ikke er siste gangen dårlig skodde kjøretøy er å finne ute på vegene. Enten det er norsk eller utenlandsk er vi helt avhengige av at så mange som mulig lukes ut av trafikken. De utgjør en stor fare, både for seg selv og andre.

Visst er du god nok!

Stine Bratvold skriver denne uka for ungdomsredaksjonen om å være god nok. Hun tar et oppgjør med flink pike-presset hun selv har prøvd å leve opp til. Vi støtter henne fullt ut, og håper alle ungdommer slår seg til ro med hennes oppfordring. Visst er du god nok!

Kommentarer til denne saken