- Et overgrep mot taterne

SKUFFET: Hilmar Bussi Karlsen-Rosenborg reagerer kraftig på at ei dame på Hedmark fikk jobbavslag med begrunnelse om at hun er tater.

SKUFFET: Hilmar Bussi Karlsen-Rosenborg reagerer kraftig på at ei dame på Hedmark fikk jobbavslag med begrunnelse om at hun er tater. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Hedmarkskvinne fikk avslag på jobb fordi hun var tater  Gran: – Dette er et grovt overgrep mot taterne. Jeg ble trist og oppgitt, sier musikeren og tateren Hilmar Bussi Karlsen-Rosenborg (61).

Tirsdag ble saken om Mona Gustavsen kjent gjennom avisen Glåmdalen. Hun fikk avslag på en jobbsøknad i Kongsvinger Taxi med den begrunnelsen at de ikke tør å ta inn folk som er tatere på grunn av deres temperament. Gustavsen fikk en SMS fra Kongsvinger Taxi der blant annet skriver: «Dette går ikke på deg som person. Men at du er av taterfolket»

61-åringen, som er aller best kjent gjennom artistnavnet Bussi, vokste opp på Hadeland. Onsdag var han innom avisen og var svært opprørt.

Nytt overtramp

– Jeg må bare si ifra etter å ha hørt om denne saken. Jeg ble veldig lei meg, oppgitt og sint, og føler at denne saken er et overtramp mot hele folkegruppa som jeg er en del av, sier Bussu. Han har personlig aldri opplevd noen form for hets som følge av at han har taterblod i årene, og ble veldig skuffet da han hørte om saken fra Kongsvinger.

– Jeg trodde faktisk at vi hadde kommet mye lenger, sukker musikeren. Han har gitt ut fire CD-plater og vært på turné Norge rundt. På reisene sine har han flere ganger opplevd nysgjerrighet rundt det å være tater. Noen tror taterslekt er det samme som sigøynere.

– Da forklarer jeg at vi er to forskjellige folkegrupper. Men jeg har aldri opplevd ubehageligheter ved å være tater. Jeg har møtt så mye flotte og snille folk. Det eneste jeg kanskje kan se er at jeg som tater i liten grad blir forespurt fra offentlig hold om å opptre, sier Bussi.

Ikke nok med beklagelse

Kongsvinger Taxi er anmeldt for rasediskriminering. Leder i Kongsvinger Taxi sier til Glåmdalen at han og sentralen legger seg flate for dokumentasjonen om diskriminerende holdninger overfor Gustavsen. Bussi er glad for beklagelsen, men mener det ikke er nok å beklage.

– Denne hendelsen ødelegger utrolig mye for mange ti år med holdningsarbeid. Det at vårt gemytt skal være noe annerledes enn andres, er uforståelig for meg. Jeg tror vi er som folk flest; Forskjellige, sier Bussi.

Lederen i Taternes Landsforening, Holger Gustavsen, har også reagert kraftig på hendelsen på Hedmark, og kaller det hele «et gufs fra 1930-tallet». Foreningen vil vurdere saken via egne advokater og vil følge nøye med på hva utfallet av politietterforskningen blir.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken