Fant barna i Hønefoss

Fungerende politimester Linn Hilde Fosso i Vestoppland politidistrikt

Fungerende politimester Linn Hilde Fosso i Vestoppland politidistrikt Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

De to jentene på ett og tre år som ble kidnappet på Brandbu tirsdag formiddag, ble onsdag funnet i god behold.

DEL

Barna ble funnet i et hus i Hønefoss sentrum, og det var også her pågripelsene ble gjort. Alle involverte er foreløpig siktet for bortføring av barn.

Pågripelsene skjedde klokken 11.20, og de forgikk uten noen dramatikk. Faren til jentene er en av de tre som er pågrepet, sier operasjonsleder Stig Væråmoen i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.

– Politiet er svært glade for at barna er funnet, og vi takker alle som har medvirket med god innsats, sier politiets informasjonsrådgiver i Vestoppland, Tom Pettersen.

Tips fra publikum

På pressekonferansen klokken 12.00 takket politiet publikum spesielt for deres hjelp.

- Det er årsaken til at vi har et godt budskap å komme med i dag. Det var direkte tips fra publikum som førte til at vi fant barna, sier påtaleleder Linn Hilde Fosso.

Politiet hadde sterk mistanke om at de hadde riktig adresse i morgentimene i dag og hadde god tid til å planlegge aksjonen. Barnevernet var med hele tiden og barna blir nå tatt vare på.

Det er brukt mye ressurser på saken og Kripos bisto fra i tidlig i går.

- Tips sammen med taktisk god etterforskning har gjort at vi klarte å fiunne fram til adressen på Hønefoss. Pågripelsen skjedde uten dramatikk og det var aldri fare for barna, opplyser Fosso.

Seks pågrepet

De to jentene ble kidnappet av maskerte menn mens moren var i møte med en representant for barnevernet. Mennene brukte pepperspray og elektrosjokkvåpen og truet til seg de to småjentene.

Et par timer senere ble en svenskregistrert Saab stoppet på E6 i Østfold og to menn ble pågrepet. En tredje mann ble arrestert kort tid etterpå. Til sammen er altså seks personer pågrepet i saken.

Politiet er fortsatt interessert i å komme i kontakt med et vitne som skal ha snakket med de siktede.

– Politiet vil i løpet av onsdagen vurdere om de skal be om varetektsfengsling for de pågrepne, sier Pettersen.

Klart motiv

Tre av de pågrepne er på Hønefoss, to er på vei fra Sarpsborg og en på Gjøvik, alle har utenlandsk etnisitet og er opprinnelig fra Irak.

Politiet har en klar formening om motivet, men vil komme tilbake til dette senere.

- Vi tror kidnapperne hadde planer om å ta barna ut av Norge raskt. Vi er veldig lettet for at saken løste seg slik som den gjorde, sier påtaleleder Linn Hilde Fosso.

Artikkeltags