– Prosjektet er uten tvil drevet fram av god dugnadsånd, sa Ivar Fjærtoft i Sparebankstiftelsen da han kom til Folkvang med pengesjekk.

Fagerlund ungdomslag er i full gang med oppussingen av ungdomshuset Folkvang på Jaren. Leder for prosjektet, Ole Gunnar Monsen, og fire-fem andre karer har lagt ned mange dugnadstimer på bygget de siste månedene. Det er bygging av toaletter i kjelleren, rømningsveg og trapp opp til første etasje, som står på planen.

Avisen Hadeland skrev en sak om arbeidet i juli. Da fortalte Monsen at det foreløpig ikke var nok penger på plass til å grave og kople rørene til kloakknettet. Artikkelen fanget interessen hos styret i Sparebankstiftelsen Gran. I går kom leder for stiftelsen, Ivar Fjærtoft, på besøk. Og han kom langt fra tomhendt.

– Ut fra saken i avisen skjønte vi at dere gjerne skulle startet med graving for kloakk i høst. Da er vi glade for å bidra med 200.000 kroner, sa Fjærtoft og overrakte Monsen sjekken. Til stor overraskelse og glede for mottakeren.

Trenger ikke utsettelse

– Vi hadde egentlig søkt Gran kommune om utsettelse av kloakkoplingen. Nå kan jeg jammen reise bort dit og si at de bare kan se bort fra den søknaden, fortalte Monsen og takket Fjærtoft for pengene.

Han fortsatte med å fortelle at mye begynner å falle på plass.

– Blant annet har vi vært så heldige å få tak i en trapp på finn.no som passet her. Da trengte vi kun å bla opp 5000 kroner i stedet for 50.000 kroner, sa Monsen.

Til oppussingen har Fagerlund ungdomslag fra før av fått 200.000 kroner i støtte fra Oppland fylkeskommune og 100.000 kroner fra Gran kommune. I tillegg har ungdomslaget selv bidratt med 360.000 kroner av egne midler og dugnadsinnsats. Nettopp dugnadsinnsatsen ved huset var det som fanget Sparebankstiftelsens oppmerksomhet.

Stiftelsens initiativ

Som oftest når Fjærtoft er rundt med pengesjekker, er det med bakgrunn i en søknad som er sendt inn til stiftelsen. Men det hender også at han får lov til å overraske, slik som i går.

– Vi prøver å følge med på hva som foregår i regionen vår. Denne gangen var det stiftelsesstyret som tok initiativ til å gi en pengegave, på grunn av artikkelen om Folkvang i Hadeland, forklarte Fjærtoft.

Sparebankstiftelsen prioriterer barn og ungdom når penger skal gis bort. Derfor har ungdomslagets planer om barneteater falt i god jord. I tillegg ser stiftelsen svært positivt på alt dugnadsarbeidet som gjøres på Folkvang.

– At prosjektet er drevet fram av god dugnadsånd har vi hørt fra mange og ikke minst sett fra vegen når vi kjører forbi, fortsatte Fjærtoft.

Har planer videre

I første omgang er det altså toaletter, rømningsveg, trapp og kloakk som prioriteres på Folkvang.

– Dette må vi få på plass dersom vi skal fortsette å ha teaterforestillinger her. Ellers må vi leie inn toaletter når noe skal foregå, sa Monsen og ga Fjærtoft en omvisning i bygget.

Monsen kunne videre fortelle at det er planer om å søke etter mer midler etter hvert. Neste prosjekt for det driftige laget er å pusse opp kjøkkenet.