Gå til sidens hovedinnhold

Fikk én million til himmel-overvåking

Artikkelen er over 6 år gammel

Harestua: – Her kommer julenissen, jo! Turid Næss på Solobservatoriet var tydelig glad for å få besøk av Tor Haug fra Sparebankstiftelsen DNB onsdag.

«Julenisse» Haug hadde nemlig med seg en lovnad om hele én million kroner, som observatoriet skal bruke til å etablere et kameranettverk for å overvåke himmelen.

– Kameraene skal varsle om stjerneskudd, meteorer og meteoritter over Norge, i første omgang på Østlandet. Det vil gi en unik mulighet til å kartlegge fenomenet og finne mange flere meteoritter, sier Vegard Rekaa ved Solobservatoriet.

Skal stå på skoler

Milliongaven betyr at prosjektet kan realiseres. Observatoriet skal kjøpe 25 kameraer, som blir plassert rundt omkring på Østlandet. 20 av dem skal stå på videregående skoler, med om lag 30 kilometers avstand. De fem mest avanserte skal settes opp på andre passende steder, cirka 100 kilometer unna hverandre.

– Kameraene har stor rekkevidde, og et sånt nettverk har vi ikke i Norge fra før. Det finnes bare noen få, private kameraer rundt om i landet, mens Danmark har et tilsvarende nettverk, forteller Rekaa.

Han har klokkertro på at det skal komme noe stort ut av dette prosjektet.

– Hvert år faller sannsynligvis 30.000 steiner fra himmelen og ned på jorda. Fem–ti av disse meteorittene lander på norsk jord. Det kan være rester etter kometer eller kollisjoner i verdensrommet. Noen av steinene er bitte små, andre kan være knyttnevestore. Men de er uansett utrolig vanskelig å finne. Kameranettverket kan hjelpe oss i jakten på meteorittene, som kan si noe om solsystemets og jordas opprinnelse. I tillegg kan observasjonene brukes i mange fag på skolen, sier initiativtaker Rekaa.

Han antyder at det vil bli et kamera på både Hadeland videregående og på Solobservatoriet. Planen er å teste ut noen kameraer i vinter, og at alt er installert og klart til neste skoleår – som vil bli et utprøvingsår.

Gjensidig begeistring

Daglig leder Turid Næss er utrolig takknemlig for gaven.

– Gjett om jeg ble glad da du ringte, Tor! Dette betyr mye for både oss og bygda. Vi får utvidet virksomheten med et område til, og vi gleder oss veldig til å komme i gang med dette prosjektet. Vi setter enormt stor pris på at vi får så mye penger, sier Næss.

Tor Haug i Sparebankstiftelsen DNB var nesten like begeistret for å gi bort millionen, som Næss var for å ta imot den.

– Dette er veldig hyggelig. Jeg er glad for at vi greier å få til slike prosjekter på Hadeland. Det er vi veldig stolte av. Dette er et interessant prosjekt, med stor allmenn interesse. Det er midt i blinken i forhold til vår visjon om å favne bredt og engasjere mange, og dere har nådd opp i en beinhard konkurranse om å få midler. Det skal en god søknad til, og tro på prosjektet, for å komme gjennom det trange nåløyet. Vi får 5000 søknader i året, og bare 15–20 prosent av disse blir innvilget. Støtten er på alt fra 10.000 kroner til flere millioner, fortalte Haug.

Kommentarer til denne saken