BRANDBU: Alle fylkene er representert når 70 ungdommer mellom 15 og 18 år samles på Vestoppland Folkehøgskole til høstseminar.

- Nå skal vi skoleres i hvordan vi skal gjennomføre årets Operasjon Dagsverk (OD) i hele landet, forteller Sunniva Pettersen Eidsvoll.

SIERRA LEONE
Operasjon Dagsverk skal i år støtte krigsrammede barn og ungdom i Sierra Leone.
- Det er et typisk, bra OD-prosjekt. Det har vært borgerkrig i ti år og landet er av FN rangert som det verste landet å leve i. Et land som Sierra Leone trenger sårt utdanning og opplæring for å komme bort fra krig og fattigdom, sier Pettersen Eidsvoll engasjert.

Pengene som kommer inn skal kanaliseres gjennom organisasjonen PLAN Norge.
- Jeg var akkurat i Sierra Leone. Der møtte jeg ungdommer klare for en ny framtid i fred. De vil bygge landet på nytt, men trenger støtte utenfra, forteller Stian Magnus Hatling.

UNGDOM
Operasjon Dagsverk er en aksjon av, med og for ungdommer som ble stiftet for 37 år siden. Hvert år går 115.000 skoleelever ut og arbeider for at unge i Afrika, Asia og Latin-Amerika skal få samme rett til utdanning som vi har i Norge.

- Pengene vi samler inn skal gå til skolebygninger, traumebehandling, undervisningsmateriell og å øke standarden på undervisningen, forteller Sirin Storjord Ovesen. Sammen med Hatling og Pettersen Eidsvoll jobber hun gratis på hovedkontoret til OD i Oslo.

- Det media formidler fra Sierra Leone er barnesoldater og mennesker med amputerte armer og bein. Vi i Operasjon Dagsverk ønsker å formidle et mer positivt bilde av optimistiske ungdommer med håp for framtiden, sier Pettersen Eidsvoll.

Det er andre året OD velger å arrangere høstkonferansen på Vestoppland Folkehøgskole.
- Her er det supert å arrangere kurs. Administrasjonen er serviceinnstilt og det er friskere luft her enn i Oslo, sier Stian Magnus Hatling.