Gå til sidens hovedinnhold

HRB kutter bredbånd på Lygna

Artikkelen er over 6 år gammel

LYGNA: Bredbånd er ifølge flere aktører essensielt for deres drift på Lygna. Men det ser ikke ut til at det lokale bredbåndsselskapet vil dekke behovet i framtiden.

Ifølge Jakob Seem, daglig leder i Hadeland og Ringerike bredbånd (HRB), har flere hyttekunder allerede fått brev om at kundeforholdet avsluttes i nærmeste framtid.

Men det er ikke bare kundene i fritidsboliger som ser ut til å miste bredbåndstilgang fra HRB.

– Avgjørende for Lygnasæter

I forrige uke skal HRB ha møtt Lygnasæter hotell, samt representanter fra både skytebane og skisenter. I tillegg til Lygnalia grunneierlag og Brandbu og Tingelstad almenning, som begge er i full gang med salg og utvikling av hyttetomter i området. Avvikling av bredbåndstjenester sto på agendaen.

Ole Seigerud, daglig leder ved Lygnasæter hotell, mener utfallet ennå ikke er avgjort for hans del.

– Det er dialog i gang, og vi driver i alle kanter for å finne en løsning. Vi må enten bli enige med HRB om noe, eller sørge for fortsatt bredbånd gjennom andre leverandører.

– Hvor viktig er god tilgang til internett for dere?

– Hvor viktig er det å få i seg mat hver dag? Det er umulig å drive et kurs- og konferansesenter uten, slår han fast.

– Veldig dyre tjenester

Lars Olav Jensen, bestyrer i Brandbu og Tingelstad almenning, forteller at HRB i utgangspunktet var positive på Lygna.

– Da vi inngikk en avtale i 2006, viste de stor interesse for å være med og forsyne hyttene. De har levert fiber til vårt første hyttefelt med 20 tomter, og planen var at de skulle gjøre det samme for neste felt. Vi betalte anleggsbidrag for det første feltet, sier han.

HRB benytter en klausul i avtalen når de nå avvikler engasjementet.

– Jeg synes det er svært uheldig at HRB trekker seg ut fra Lygna-området. De selger veldig dyre abonnement, en kan spørre seg om det kanskje hadde vært en fordel å tilby andre typer abonnement tilpasset fritidsboliger, mener Jensen.

Dersom allmenningen ikke får til en løsning med en annen fiberleverandør, kan det ifølge bestyreren være aktuelt å henvende seg til Telenor eller Netcom for å be dem sette opp en ny basestasjon.

– Forhåpentligvis vil dette gi tilgang via 4G, noe som er tilstrekkelig på hytta for de aller fleste, sier Jensen.

Aksel Grinaker, daglig leder i Lygnalia grunneierlag, som også selger hyttetomter, skulle også helst sett at HRB fortsatte.

– Jeg er ikke veldig happy med at de har sagt opp, men det er nå slik at såpass mange synes det HRB tilbyr er for dyrt for å ha nett- og tv på hytta. Jeg er usikker på om 4G kan være tilstrekkelig, sier han.

– Kan velte NM-søknad

Én aktør som ikke kan slå seg til ro med annet enn fiberbredbånd er Lygna skisenter.

– Dette byr på en stor utfordring for oss. Når vi skal arrangere store renn er det avgjørende med god nettilgang. Ikke minst med tanke på at vi søker om å arrangere ski-NM i 2017. Vi har fått høre at HRB trekker seg ut i april 2015, sier skisenterets nestleder Terje Sørbråten.

Kommentarer til denne saken