Hugo gikk gjennom isen

GJENNOM ISEN: Hugo Hallum. Foto:Marit Skjøtskift

GJENNOM ISEN: Hugo Hallum. Foto:Marit Skjøtskift

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

KALVSJØ: Hugo Hallum advarer mot ustabile isforhold. Selv gikk han rett gjennom isen på Kalvsjøtjernet.

Hjertet slo noen ekstra slag, innrømmer Hugo Hallum (65). Han skjønte fort at beina ikke ville nå bunnen, da han plutselig datt rett gjennom isen på Kalvsjøtjernet. Tjernet er dypt, men heldigvis henger det ei buske ut over isen akkurat der han gikk igjennom. Han fikk grepet tak i en av greinene og dro seg opp av det iskalde vannet.

Gått på isen i 50 år

Isen på Kalvsjøtjernet kjenner han godt. Han bor i den sørvestre enden av vannet og har gått på skøyter her i 50 år. For å sikre seg at isen er trygg å gå på, har han brukt å ha med øksa og sjekke. Vanligvis har han også med pigger. Men han følte seg trygg etter at han en måneds tid har brukt isen mye i vinter, og piggene lå igjen hjemme da han denne gangen var på tur på beina, for å besøke ei tante. Som så mange ganger før, gikk han snarvegen over isen.

– Vanligvis er jeg på alerten. Men jeg følte meg 100 prosent sikker etter å ha gått over her så mange ganger i vinter, sier han. At isen var kjempetykk, hadde han slått fast tidligere i vinter, da det var stålis. Men noe skjedde da været slo om.

Skremmende hendelse

Hugo Hallum sa ja til å dele sin opplevelse med avisleserne for samtidig å advare andre mot de varierende isforholdene.

Selv kommer han ikke til å gå på isen igjen i vinter.

– Jeg ble kjemperedd. Hadde det ikke vært ei buske der, veit jeg ikke hvordan det hadde gått, sier han.

Det er to uker siden uhellet skjedde. Med 20 kuldegrader i lufta, var Hallum helt stiv da han kom opp igjen. Til alt hell reddet han både livet og helsen. Ikke engang en forkjølelse ble resultat av den skremmende hendelsen.

– Jeg kom meg fort opp igjen til huset og tok en varm dusj, forteller han. Tørr og varm gikk han og besøkte tanta si.

– Men da gikk jeg vegen rundt, sier han.

Sport- og friluftsmann

Kalvsjøtjernet er et eldorado både sommer og vinter, påpeker Hallum, som er glad i sport- og friluftsliv. Han er leder av håndballgruppa i Lunner, har vært leder i turlaget, han prøver å løpe en time hver dag, går på ski – og elsker å gå på skøyter. Men resten av denne vinteren kommer han til å bruke skøytebanen i Jevnaker, innrømmer han.

Flere advarer mot tynn is

I forrige uke kunne også løypekjører Arild Bernstrøm i Mylla løypeforening berette om farlige isforhold. Forrige tirsdag holdt han på å brase gjennom isen med løypemaskinen ved Vestend, der løypa fra maskintraseen går ut på Myllavannet. Han reddet seg ved å gi full gass, slik at skiene på løypemaskinen holdt seg på isen. Stedet ble merket med sperrebånd.

To dager etter meldte han at hullet var i ferd med å fryse igjen, men i Skiforeningens føremelding advares det fortsatt mot tynn is i Vestend.

Usikker is på Mylla - løypekjøreren holdt på å brase gjennom isen

Artikkeltags