Hvem kastet egentlig steinen?

BRANDE: Torill Holter Grimsrud, til høyre, holder på at det var Brande i Brandberget som kastet steinen på Dvergsten, ikke Solve i Sølvsberget. Her er hun sammen med Anny Sjølås. Arkivfoto: Kine Therese Vik-Erstad

BRANDE: Torill Holter Grimsrud, til høyre, holder på at det var Brande i Brandberget som kastet steinen på Dvergsten, ikke Solve i Sølvsberget. Her er hun sammen med Anny Sjølås. Arkivfoto: Kine Therese Vik-Erstad

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Brandbufolket vil sette opp en skulptur av dvergen Brande. I pur irritasjon over bråket fra kirkeklokkene i Tingelstad sleivet han i veg en stein for å få slutt på ulyden.

Men Brande bommet. Steinen landet der garden Dvergsten ligger i dag. Og da er det jo bare å gjette hvor gardsnavnet kommer fra.

I hvert fall sier sagnet så. Problemet, hvis det er et problem da, er at det er uoverensstemmelser ute og går i lokale sagn. I Hadeland bygdebok, bind fire, utgitt i 1953, forteller Aksel Helmen sagnet om jutulen Solve i Sølvsberget. Ifølge Helmen var det Solve, eller Sølve som han også kalles, som kastet steinen. Målet var det samme, kirkeklokkene i Tingelstad. Solves problem var at han var så sint at han dro til for mye. Steinen fløy himmelhøyt over målet og landet, ja nettopp, på Dvergsten. Helmen forteller ingenting om Brande.

Og det vi da naturligvis lurer på er hvem som egentlig kastet steinen? Kom steinen fra den nordre delen av det som i dag er Gran kommune? Eller kom den sørfra der Sølve, fortsatt ifølge sagnet, gikk rundt med trillebåra si og samlet sølv?

De lærde strides

– Det var i hvert fall ikke meg, svarer Nicolai Stenersen. Vi tenker at mannen som eier både gard og stein må sitte inne med fasitsvaret.

– Nei da, jeg vet ikke hvem som kastet, men vi på garden holder oss til sagnet som sier at den kom fra Brandberget, fortsetter Stenersen.

Lokalhistoriker Hans M. Næss bor ved Sølvsbergets fot. Han har et noe annet syn på saken.

– Jeg vil påstå at sagnet om Sølve i Sølvsberget er eldre. Det kan virke som om sagnet om Brande er laget i det seinere, i Brandbu. I hvert fall har ikke jeg hørt om det før jeg leste om skulpturkonkurransen i avisen nå i sommer, sier Næss. Han forteller også at det finnes lignende sagn mange steder i Norge, der det ligger steiner tilsynelatende uforklarlig plassert.

– Brande kastet

En annen lokalhistoriker, Helge Stenersen fra Brandbu, mener noe annet enn Næss. I 1992 ga han ut heftet «Sagn som lever på Hadeland». Der forteller han både om Sølve og Brande. Om Sølve forteller Stenersen bare om kjærlighetsaffæren han hadde med Gyri i Gyrihaugen på Ringerike. En affære som endte heller dårlig. Sølve var så treg at det tok flere hundre år fra Gyri sa noe til han svarte. Æren for steinen på Dvergsten gis til Brande.

– Steinen kom fra Brandberget, sier Stenersen på en sprakende ferietelefon.

– Så det du forteller i heftet ditt er riktig?

– Klart det stemmer! Sats på det du, svarer Stenersen med overbevisning i stemmen.

– Vi er klar over at det er forskjellige meninger ute og går, sier Torill Holter Grimsrud i Landsbyen Brandbu 2020. Det er landsbyen som står bak konkurransen om å lage skulptur av Brande, for å få satt Brandbu på kartet.

– Men vi var først ute nå. Vi mener at det var Brande. Og da er det sånn, sier Holter Grimsrud med glimt i øyet.

Artikkeltags