Gå til sidens hovedinnhold

Ikke Skolelinux på Hadeland

Artikkelen er over 14 år gammel

Linux er en samling av frie operativsystemer innen informasjonsteknologi. De er gratis å anskaffe. Skolelinux er en av disse og er utviklet for bruk i grunnskolen. Hadelandskommunene bruker ikke Skolelinux.

Skolelinux lanserte i forrige uke sin versjon 3.0. Den er utviklet av organisasjonen Fri programvare i skolen, forkortet FRISK, og skal ifølge utviklerne være spesielt tilrettelagt for bruk i grunnskolen.

Ingen skoler på Hadeland bruker Skolelinux. Gran og Lunner kommune har samarbeidet om dataløsninger i skolen gjennom prosjektet "Med 2008 i sIKTe".

Sluttrapporten fra prosjektet var ferdig i april og konkluderer med at skolene i Gran og Lunner skal bruke Microsoft-produkter. I skrivende stund fant vi ingen i Jevnaker som kunne uttale seg, men Hadeland har grunn til å tro at også Jevnaker har valgt Microsoft.

Oppland fylkeskommune har fattet politisk vedtak om at fylket på de forskjellige nivåer skal vurdere mulighetene for å bruke såkalte åpne kildekoder, som Linux er, for å få ned kostnadene.

Dette har resultert i at det pågår et stort arbeid for å tilrettelegge for fri programvare i den videregående skolen.

Om Hadelands elever ikke møter Linux og annen fri programvare i grunnskolen, gjør de dermed det når de kommer på videregående.

Likeledes den som flytter til Nittedal kommune. Der er det gjort vedtak om bruk av Linux i skoleverket.

tipshadeland.net