RØYKENVIK: Etter noen måneder i uvisshet ser framtiden til MS Brandbu lysere ut, etter at styret i Randsfjordmuseene mandag vedtok å ta over eierskapet til båten.

I midten av november i fjor ble MS Brandbu heist på land igjen, etter iherdig innsats. Riksantikvaren betalte for operasjonen og båten ble lagt i opplag ved båthavna i Røykenvik. Båten er unik i sitt slag, og Per Inge Høiberg fra Mjøssamlingene kunne den gangen fortelle at MS Brandbu er den eneste lastebåten på Innlandet av denne kvaliteten.

Før restaureringen av båten kan komme i gang, måtte eierforholdet avklares. Dagens eier, Roar Sundt, har sagt at han verken har overskudd eller ressurser til å fortsette å være eier av båten. Mandag ettermiddag kom løsningen.

– Styret i Randsfjordmuseene har vedtatt at vi vil gå inn som eiere av båten, og vil starte prosessen med å få i stand et eierskifte så fort som mulig. Noe vil skje rett før påske og noe rett etter, sier museets direktør, Leila Raustøl.

Viktig kulturhistorie

Raustøl forteller at museet ser at båten er viktig kulturhistorisk, og derfor vil de gjerne bidra til at båten blir pusset opp og tatt vare på. Selv om dette er et nytt område for museet.

Riksantikvaren har i møter med museet gitt signaler om at de vil bidra med midler til oppussingen av båten, og museet vil ikke løpe noen økonomisk risiko.

– Dette er en gledelig nyhet for hele regionen og vi er glade for å kunne bidra til at båten blir bevart, sier hun.

Leder Kari Røken Alm i Røykenvik Vel forteller at de har vært litt utålmodige. Det er mange som har meldt sin interesse for å bli med i en venneforening, og nå håper hun å få den på plass så fort som mulig.

– Vi dannet et interimsstyre med en gang båten kom på land, men så fikk vi beskjed om å vente til eierforholdet var avklart. Nå vil vi be inn til et nytt folkemøte for interesserte, forhåpentligvis veldig snart etter påske, sier en glad Røken Alm.

– Dette er en gledelig dag for Røykenvik. Nå håper jeg mange melder sin interesse, slik at vi kan få begynt arbeidet allerede denne våren og sommeren, sier hun.

– En omdømmebygger

Per Inge Høiberg fra Mjøssamlingene er også involvert i Norsk forening for fartøyvern, og han mener at mandagens vedtak er mye mer enn en gladsak.

– Dette er en virkelig god nyhet, og jeg er sikker på at denne båten blir en omdømmebygger for museet når de får den på vannet. Folk er utrolig opptatt av båter, så dette vil gi museet og Røykenvik mye positiv oppmerksomhet, sier Høiberg.

Høiberg innrømmer at han har vært bekymret for båten, etter at den bare ble liggende der.

– Å være eiere av en båt et nytt for Randsfjordmuseene, så jeg har forståelse for at de nølte litt i starten. Men det er ingen tvil om at de har tatt et riktig valg, sier han.

Dagens eier, Roar Sundt, er også veldig glad for vedtaket.

– Jeg blir gjerne med å bidrar videre, men jeg er utrolig glad for at noen andre overtar eierforholdet. De får båten gratis, sier Sundt.