Karer med nissedilla

FLOKK: Nisser i flokk i et gammelt grisetrau.

FLOKK: Nisser i flokk i et gammelt grisetrau.

Artikkelen er over 6 år gammel

Hos Birger Sevaldrud og Roger Mellemløkken på Søndre Kleven kryr det av nisser. Over 400 nisser har samlet seg til jul, ute og inne på Fjorda.

DEL

Tåka ligger tett over Grønmalen og nybrøytet veg går i sikksakk langs snødekket is på denne delen av Fjorda. Snøtunge graner lyser svakt i hvitt i disen, og småbruk og hytter titter fram. Helt innerst i vegen dukker Søndre Kleven opp. Ute på gårdsplassen møter vi Birger Sevaldrud og hunden Basse.

– Synd ikke Roger er her nå, han er på jobb i Oslo, sier Birger.

Han vet hvorfor vi kommer. Over 400 nisser som julepynt er nok litt over gjennomsnittet.

– Det er nok den største nissesamlingen i Bjoneroa, sier Birger med et smil.

Han og Roger lever i partnerskap og det er Roger som tidligst hadde interessen for nissesamling, før Birger også ble bitt av basillen.

– Vi har samlet nisser i tretti år. Alle blir kjøpt forskjellige steder i Norge, opplyser Birger, mens røde luer og hvitt skjegg dukker opp på nissefigurer ute.

Nisser er for eksempel kjøpt på Mysen, de såkalte «Haslenissene», eller i Engerdal.

– Vi er innom Engerdalsdagene når vi er på molteplukking. Da blir det noen nisser. Rogers mor har også lagd flere av nissene vi har i huset.

Trangt om plassen

Inne er det trangt om plassen for nisser og folk. Det koselige huset kryr av små og store nisser.

– Vi får ikke plass til alle og noen ligger til overs. Vi har kjøpt leilighet på Beitostølen, så noen blir nok med dit, forteller pensjonisten, som pendlet i 37 år til jobb i Handelsbanken i hovedstaden.

– Det er fint å bo landlig til. Det er stille her om vinteren, den eneste bilen vi ser ofte er postbilen. Men om sommeren kryr det av folk. Vi har en prydhage om sommeren og mange er bortom her og tar bilder.

Han viser fram nisseparet Ovidie og Thorvald. De er kalt opp etter Birgers besteforeldre, som bygde småbruket i 1916. Birger kjøpte Søndre Kleven av sin mormor i 1973.

– Husdyr er det slutt på. Foruten hagen så dyrker vi poteter.

Fram i november

I november kommer nissene fram i husets rom. Også på do er det en nisse. Diskret nok med lua ned over øynene. Roger og Birger har tatt bilder av nissene og vet hvor de skal stå rundt omkring når tiden er inne.

– Men på nyåret er det slutt og det er nesten godt. Når jula er over så er det å pakke de ned igjen i esker og sekker, og lagre nissene i et eget rom. Vi sørger for at det er musefritt, så ikke nissene blir gnagd på.

Ikke bare er det nisser til jul i huset, det er pyntet med kuler og lys i vinduer, og lys og duker på bordet. En kaffekopp og smak på ny julebakst er det også tid til. Selv om det er over 400 nisser i huset, så virker det egentlig ikke overveldende. Nissene er plassert med omhu og omtanke. Dessuten er det ingen tvil på Søndre Kleven. Det er allerede klart med nissebesøk på julaften.

Artikkeltags